Samfund

I dag bliver Jette teenager - og går i overgangsalderen

Jette Dahl fejrer mandag, at hun bliver 52 ved samtidig at træde ind i sit første år som teenager. Privatfoto / Privatfoto

Det er skudår, og det betyder, at Jette Dahl fra Odense mandag fylder både 52 og 13 år.

Det er skudår, og det betyder, at der mandag er 3.729 danskere, der har fødselsdag for første gang i fire år. En af dem er Jette Dahl på fra Odense.

- Det er en dejlig dag at have fødselsdag på, og der bliver altid gjort lidt ekstra ud af det på skudår. Gaverne var også lidt større, når jeg som barn blev fejret den rigtige dag, husker hun.

Jette Dahl fylder i år 52, men det er ikke ensbetydende med, at hun skal vente til den næste runde fødselsdag, før der bliver gjort noget særligt ud af dagen. I år er nemlig også året, hvor børnefødselsdagene bliver lagt på hylden, da hun ifølge antallet af fødselsdage bliver 13 år.

Det er ikke mange på 52, der får lov til at skrive 13 år på kagen.

- Vi joker lidt med, at jeg er blevet teenager og gået ind i overgangsalderen på samme tid. Jeg kan ikke undgå at føle mig lidt speciel ved at have fødselsdag en dag som i dag, siger Jette Dahl.

Flere fødselsdage

Der kan dog også være visse udfordringer forbundet med at være født den 29. februar. Det har 16-årige Rasmus Svendsen fra Slangerup flere eksempler på.

- Jeg har flere gange oplevet, at min fødselsdag ikke eksisterer, når jeg skal tilmelde mig på en hjemmeside, siger han.

- Og det kan da godt blive lidt irriterende nogle gange, når folk kommer med kommentarer om, at jeg burde gå i børnehave, og at der går mange år, før jeg kan få et kørekort.

Udover det er Rasmus Svendsen godt tilfreds, og heller ikke når det kommer til antallet af fødselsdage, føler han sig snydt. Han ser lige så meget den 28. februar som sin fødselsdag, når det ikke er skudår.

- Mine forældre syntes, det er synd for mig, at jeg blev født den 29., men det synes jeg er fjollet, det er en speciel dag, siger han.

Og dagen tilsmiler da også Rasmus Svendsen på mere end en måde. I anledning af at han mandag kan fejre sin fjerde rigtige fødselsdag, har han fået lov til først at møde i skole klokken 10.

Flere vælger dagen fra

Både Rasmus Svendsen og Jette Dahl kan med god grund gå og føle sig lidt særlige. Det er nemlig ikke mange, der kan prale af at være født på februars ekstra dag. Kigger man på folketallet pr. 1. januar 2016, er der fire til fem gange færre fødselarer den 29. februar end på de to tilstødende dage, og det kan der være flere forklaringer på.

- Jeg kan ikke forstå, at der er forældre, der vælger at få sygehuset til ikke at lægge planlagte kejsersnit i dag. Man skulle jo netop tro, at de gerne vil give deres barn en særlig fødselsdato, ligesom når folk går meget op i at blive gift på en særlig dato, siger Jette Dahl.  

Udover sygehusenes hensyn til de kommende forældre er en indlysende forklaring på de få fødselarer også, at de omkringliggende datoer forekommer tre gange så ofte. Ifølge Jette Dahl er det dog ikke en ulempe at have fødselsdag den 29. februar – tværtimod.

- Folk spørger altid ind til det, når jeg siger, at jeg har fødselsdag den 29. februar. Det, synes jeg, er meget hyggeligt. Oveni det bliver jeg fejret over flere dage, fordi jeg tit holder min fødselsdag både den 28. februar og 1. marts, når det ikke er skudår, siger hun.

Her er det billede af den kun ti minutter gamle Jette Dahl, der kom i avisen.

Det var da også lidt af en lokal nyhed, da Jette Dahl tilbage i 1964 blev født 29. februar, og hun nåede lige at komme med i dagens avis kun ti minutter gammel. Opmærksomheden omkring den særlige dato er der fortsat, og hun svarer efter 52 år stadig med et smil, når der bliver spurgt ind til det.

Den 29. februar byder på flere sammentræf end blot skudåret. Hos en familie i Californien er det nemlig ikke kun faderen, der fylder år på denne særlige dag, men også sønnen. Læs hele artiklen her.

Far og søn, der begge to fylder år den 29. februar.