Samfund

Børn får skader af tablets og smartphones: - Det er alarmerende

Der er sket en stigning på 47 pct. i antallet af fysioterapeutbesøg for unge i alderen 10-14 år.

Stadig flere børn og unge er nødt til at søge hjælp hos en fysioterapeut. Og meget tyder på at det er på grund af brugen af mobiltelefon og tablets.

GODE RÅD: Sådan forebygger du skader ved overdreven skærmbrug

  • Bruger dit barn flere timer om dagen bag skærmen, bør man trappe ud af det over en kort periode. Børnene skal ned på maksimum to timers skærmbrug om dagen.
  • De skal sidde med rank ryg og hovedet kippet cirka 30 grader for at undgå at overstrække nakken.
  • Børnene skal helst bevæge sig ind imellem.
  • Er skaden sket, er det vigtigt at lave øvelser, der strækker nakken og ryggen og hjælper med at genoprette ryggens rette svaj.
  • Efter aftensmad bør der ikke være skærmtid, da man ved, at skærmens lys er forstyrrende, lige inden barnet skal sove.

Kilde: fyens.dk.

Den foroverbøjede stilling børn sidder i, når de spiller spil, ser tegnefilm eller sender sms'er, er så usund at problemer som hovedpine og muskelsmerter i nakke og ryg, der ellers primært er noget, der rammer voksne, nu også ses hos børn og unge.

Fra 2008 til 2014 er der sket en stigning på 47 pct. i antallet af fysioterapeutbesøg for unge i alderen 10-14 år. Også blandt de helt små er det et problem. For de fem-niårige lyder stigningen på 33 pct. i samme periode.

En af dem, der mærker det på egen krop er syvårige Alexander Posselt. Han har ondt i nakken. Faktisk er det så slemt, at han har været til behandling hos kiropraktor Birgitte Slæbæk fem gange.

Hun er ikke i tvivl om årsagen til, hvorfor han har ondt. For mange timer siddende krumbøjet over sin iPad.

- Stigningen er alarmerende

Netop børn og unge som Alexander Posselt er blevet hyppigere patienter hos landets kiropraktorer og fysioterapeuter.

- De kommer ind med hovedpine, søvnbesvær og smerter og spændinger i ryggen, fortæller Birgitte Slæbæk til TV 2.

Hos foreningen af Danske Fysioterapeuter kalder man stigningen for alarmerende.

- Det er noget man normalt ville tage til fysioterapeut med, når man måske er plus 50. Nu ser vi pludselig børn, som op søger fysioterapeut. Det er også et udtryk for, at vi på et tidligt tidspunkt i livet for nogle slidskader. Det vil sige, at de slidskader vi får, ikke nødvendigvis går væk igen. Så det her er meget alarmerende, siger Tina Lambrecht, som er formand for Danske Fysioterapeuter.

Alexander Posselt går i 0. klasse. I skolen bruger han sin iPad - og derhjemme har han siddet med den i så mange timer, at familien nu har indført regler.

- Han får lov til at spille en time hver anden eller tredje dag, siger Alexanders mor, Janni Isabella Posselt, til TV 2.

Skolelederne: Vi skal gøre noget ved problemet

Hos Danske Fysioterapeuter mener formanden, at det både er forældrenes, men også skolernes ansvar at forhindre, at de helt unge får skader som hører de ældre til:

- Det er godt at bruge ny teknologi, men man skal bare sørge for at have det afmålt, så man ikke sidder for mange timer med det. Og så skal man sørge for at få det suppleret med, at man kommer ud og er fysisk aktiv.

Med skolereformen blev IT - og dermed brug af iPads i undervisningen et krav - og formanden for skolelederne erkender, at fokus på relaterede skader ikke har været i fokus:

- De tal som I nævner for mig her, kommer ret meget bag på mig. At det er så markant et problem. Det skal vi selvfølgelig have gjort noget ved, siger formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, til TV 2.