TV 2 afslører dansk imam: Underviser muslimer om stening og pisk

Ved hjælp af skjult kamera kan TV 2 dokumentere, hvordan en kendt, dansk imam underviser muslimske kvinder om islams voldelige regler for utroskab.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

For rullende kameraer siger formanden for moskeen på Grimhøjvej i Aarhus, at moskeen overholder alle danske regler og opfordrer sine muslimske gæster til at tage aktiv del i samfundet.

Men nu kan TV 2 ved brug af skjult kamera dokumentere, hvordan den danske imam, Abu Bilal fra moskeen på Grimhøjvej i Aarhus, underviser muslimer om de islamiske regler for stening og pisk.

Undervisningen foregår i et lokale i moskeen, hvor en gruppe kvinder og børn er samlet i en studiegruppe for at blive undervist om islams retssystem, sharia.

- Hvis en ægteskabsbryder, enten mand eller kvinde, begår hor, så er deres blod halal, og de skal dræbes ved stening. Hvis hun er jomfru, så er straffen piskeslag, forklarer Abu Bilal blandt andet på optagelserne.

De skjulte optagelser er en del af den kommende dokumentarserie på TV 2, 'Moskeerne bag sløret', hvor to muldvarpe blandt andet har infiltreret den kontroversielle moske på Grimhøjvej i Aarhus.

- En frafalden skal slås ihjel

I studiegruppen forklarer imamen Abu Bilal, hvordan personer i den ideelle islamiske stat skal straffes, hvis man ikke opfører sig i henhold til islamiske skrifter.

Han nævner i sin undervisning tre grunde til, at muslimer må dræbes. Den første regel Abu Bilal nævner, er straffen for utugt.

- Hvis en gift eller skilt kvinde begår utugt, og hun ikke er jomfru og begår hor, så skal hun stenes til døden, siger imamen på de skjulte optagelser.

Andet punkt er reglen om ”øje for øje”:

- Hvis man dræber en muslim, så skal man selv dræbes.

Og tredje punkt lyder, at muslimer, der vender ryggen til islam, ligeledes skal bøde med livet.

- Den, der frafalder sig religion, altså en frafalden, han skal slås ihjel. Eller en fornægtelse. En der fornægter fasten eller ikke tror på fasten. Hans dom er, at han er vantro. Hvis han er stædig og ikke vil faste, så bliver han dræbt.

Kun en ugift jomfru kan nøjes med pisk

I sidste del af sin undervisning, der foregår i et rum, hvor kvinderne sidder på stole langs væggene, mens flere børn leger, stiller imamen en række spørgsmål – en quiz – for at høre sine tilhørere i de regler, han har undervist i.

- Hvad med en fraskilt kvinde, der begår hor? Er hendes straf piskeslag eller henrettelse?, spørger Abu Bilal kvinderne.

- Piskeslag, svarer flere kvinder samstemmigt.

- Nej, selv hvis hun ikke er gift, er hendes straf døden, lyder det fra imamen.

Han forklarer igen, at det kun er en jomfru, der aldrig har været gift og som bedriver hor, der skal straffes med piskeslag.

TV 2's optagelser viser dog også, at imamen fortæller kvinderne i studiegruppen, at sådanne straffe ikke udføres i Danmark.

- Vi er danskere

Abu Bilals budskaber i undervisningen af studiegruppen stemmer dårligt overens med den linje, som moskeen på Grimhøjvej har officielt.

I et interview med TV 2 forud for de skjulte optagelser, udtalte moskeens formand, Oussama El-Saadi, blandt andet:

- Vi er et åbent folk, og vi er klar til at samarbejde og være et aktivt folk i samfundet. Du skal bare respektere, at vi er muslimer. Det betyder ikke, at det bliver et parallelsamfund, hvor man bor adskilt. Det passer ikke. Vi kan godt bo i samfundet. Vi kan godt acceptere alt, hvad der sker omkring os, og vi kan godt samarbejde med vores folk her i landet uden problemer.

Senere siger Oussama El-Saadi:

- Vi er danskere, vi går efter, hvad reglerne siger.

Fremmedgør de danske værdier

Thomas Hoffmann er professor i koran- og islamstudier ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet og har studeret islam indgående. Han mener, at imamens undervisning skal forstås som en måde at italesætte drømmen om det ideelle islamiske retssystem, sharia.

- På den ene side anerkender imamen, at stening ikke er en del af det her samfunds lov. Men set med hans øjne, så burde stening være tilladt i den bedste af alle verdener, nemlig den islamiske. Steningsstraffen peger på den ene side tilbage på en ideel retsnorm på Muhammads tid, men på den anden side udskydes den også til en ikke nærmere bestemt islamisk fremtid.

- Imamen minder om, at hvis fremtiden engang bliver islamisk, så er det her den lov, der skal efterleves. Så der er sådan en dobbelthed i forholdet til stening, siger Thomas Hoffmann. I den forbindelse er det en interessant udvikling, at Islamisk Trossamfund for nylig meldte ud, at de på ingen måde støtter steningsstraffen, hverken nu eller i fremtiden, mener han.

Thomas Hoffmann påpeger, at det er problematisk for integrationen, når imamen underviser om straffe i henhold til denne fortolkning af islam, når kvinderne efterfølgende skal færdes i det danske samfund.

- Det er jo med til at skabe en distance og en fremmedgjorthed i forhold til de danske demokratiske værdier og forestillinger om forbrydelse og straf. Det er formodentlig også med til en underbygge en forståelse af, at det danske samfund reelt forhindrer den ’sande’ islam i at udfolde sig.

Holdt også prædiken om stening

På et andet tidspunkt i perioden, hvor TV 2 havde to muldvarpe i miljøet omkring moskeen på Grimhøjvej, holdt imamen Abu Bilal en prædiken, der også handlede om at have sex udenfor ægteskabet.

Denne prædiken blev ligeledes optaget på skjult kamera. Her advarer imamen unge muslimer med en fortælling fra profeten Muhammeds tid, der handler om en kvinde, som begik hor.

Ifølge historien fortrød hun sin handling og gik selv med til at blive stenet, fordi profeten sagde, at det ville rense hende, så hun kunne komme i paradis.

Imam dømt for opfordring til drab på jøder

Det er ikke første gang, at imamen Abu Bilal er i fokus for sine udtalelser. Han blev sidste år idømt en bøde 75.000 kroner, fordi han i sommeren 2014 opfordrede til drab på zionistiske jøder. Det skete under et besøg i en moske i Berlin.

Udtalelserne blev filmet, hvorefter den tyske anklagemyndighed tiltalte ham for hetz mod befolkningsgrupper for blandt andet denne udtalelse:

- Tæl dem og dræb dem hver og én. Skån ingen af dem. Få dem til at lide forfærdeligt.

Abu Bilal fortalte efterfølgende, at han følte sig misforstået.

- Det er blevet tolket forkert. Jeg bad gud om at dræbe de soldater, som har dræbt vores børn og kvinder i Gaza på det tidspunkt. Jeg har ikke opfordret til at dræbe andre, sagde Abu Bilal til TV 2 Østjylland.

Moskeen på Grimhøjvej i Aarhus har igennem flere år været i fokus for at være et sted, hvor unge muslimer radikaliseres. Denne kritik har moskeen dog flere gange afvist.

Dog har formanden, Oussama El-Saadi, overfor Danmarks Radio tilkendegivet, at han har stor sympati for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

- Jeg håber, at IS vinder, og at vi en dag har en islamisk stat i verden, sagde han.

- Vi kan ikke sige forkerte ting om vores religion

I forbindelse med dokumentaren "Moskeerne bag sløret" har TV 2 sendt udskriften af de skjulte optagelser til moskeen på Grimhøjvej. Moskeen ønsker ikke at udtale sig til tv om de skjulte optagelser, før programmet har været sendt.

Til tv2.dk siger formanden Oussama El-Saadi dog:

- Vi tror på islam, som den er, men som vores imam siger, så bor vi i Danmark, hvor der er frihed, og vi følger de danske regler og dansk lov. Så stening og pisk gælder ikke i Danmark.

- Vores imam er nødt til at svare, hvad han har læst i bøgerne om sharia, når TV 2s spion spørger ham om sharia. Vi kan ikke snyde og sige nogle forkerte ting om vores religion.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2.