Tidligere talsmand: Stening er et skræmmebillede - ikke praksis

En tidligere talsmand siger til TV 2, at formanden for Grimhøjmoskeen kalder opsigtsvækkende optagelser med skjult kamera for misvisende.

Formanden for moskeen pĂĄ Grimhøjvej i Aarhus udtaler i en kommende dokumentarserie pĂĄ TV 2, at alle danske regler overholdes, og at man opfordrer sine muslimske gæster til at tage aktiv del i samfundet.

TV 2 dokumenterer imidlertid via skjult kamera, at imam Abu Bilal uden omsvøb belærer muslimer om islamiske Sharia-regler for stening og pisk i forbindelse med utroskab.

Formanden fra Grimhøj-moskeen ønsker foreløbigt ikke selv at udtale sig til TV 2. Det gør til gengæld Mohammad Sabah Ahmad, som er debattør, praktiserende muslim og tidligere talsmand for moskeen pĂĄ Grimhøjvej i Aarhus.  

Taget ud af kontekst 

Han fortæller, at han har talt med formanden fra Grimhøjmoskeen, som mener, at der er tale om et misvisende billede i klippene med den pĂĄgældende imam. At det er taget ud af en kontekst, hvor man ikke kender – eller fortæller om - formĂĄlet med foredraget.

- Der er et foredrag, hvor en læsegruppe fĂĄr nogle forskellige oplysninger om islam. Blandt andet om stening. Men vi kender ikke budskabet, og det fremgĂĄr ikke, hvor langt foredraget er, og hvad der ellers er foregĂĄet, siger Mohammad Sabah Ahmad.

Han pĂĄpeger dog, at imamen bør have uddybet reglerne fra islams retssystem, Sharia, i sin undervisning.    

- Hvis imamen har gjort sit job rigtigt, så bør han også have forklaret kvinderne, at der er nogle bestemte rammer inden for islam, men at det ikke alt sammen er noget, der praktiseres i Danmark og andre lande, siger han og vedkender, at ikke alle imamer er lige gode til at forklare sig.

- Stening sker kun pĂĄ ikke-islamisk grundlag

Mohammad Sabah Ahmad siger videre, at stening og piskeslag altså udelukkende er en skræmmekampagne i Koranen mod at begå utugt, men det er ikke noget, der sker i praksis.

- Man kender kun til ét eneste tilfælde i historien, og det var ifølge forskrifterne, fordi kvinden selv ville. De eksempler, man hører om i Afghanistan eller Pakistan eller andre steder sker på et ikke-islamisk grundlag, lyder det.

Han foreslĂĄr en imam-uddannelse i Danmark, hvor der foruden religionens indhold ogsĂĄ er fokus pĂĄ pædagogik, og hvordan man leverer budskaberne, sĂĄ de ikke kan misforstĂĄs. 

I forbindelse med den kommende dokumentar-serie 'Moskeerne bag sløret' har TV 2 sendt udskriften af de skjulte optagelser til moskeen pĂĄ Grimhøjvej. Men moskeen ønsker altsĂĄ ikke at udtale sig om de skjulte optagelser, før programmet har været sendt.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 pĂĄ TV 2.

Herunder kan du se de omdiskuterede udtalelser fra imamen Abu Bilal: