Danmark topper liste over balance mellem arbejde og fritid

Danmark er det land i OECD, hvor det er lettest at skabe balance mellem arbejde og fritid.

Mange forældre kan sikkert genkende billedet af at ræse afsted mod børnenes institution, så snart arbejdsdagen er slut. Derefter går turen i ekspresfart mod hjemmet, hvor der skal laves mad, inden poderne skal i seng.

Selvom det kan føles som om, hamsterhjulet aldrig stopper, så er det nemmere at finde en balance mellem arbejde- og familieliv i Danmark end i mange andre lande.

Det viser en opgørelse fra den internationale organisation World Economic Forum, der er baseret på tal fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Politisk fokus

Ifølge OECD er det i høj grad et spørgsmål om politisk vilje, der er afgørende for, hvordan arbejde og fritid balancerer i det enkelte land. Og traditionelt har man i Danmark haft fokus på familien.

- Politisk er der i Danmark afsat omfattende økonomisk støtte til familier med små børn. De offentlige udgifter til familier udgør lidt over fire procent af BNP sammenlignet med 2,6 procent i gennemsnit i OECD, lyder det fra organisationen.

Samtidig spiller den relativt lange danske forældreorlov også ind i opgørelsen.

Lange arbejdsuger i Mexico og Tyrkiet

I Danmark har de fleste med et fuldtidsarbejde en arbejdsuge på 37 timer.

Det betyder, at de i gennemsnit har lidt over 16 timer til andre fornøjelser og forpligtigelser. Det er alene to procent af danskerne, der arbejder 50 timer eller derover om ugen.

Det står i skarp kontrast til OECD-landene Mexico og Tyrkiet. Der arbejder henholdsvis 29 og 41 procent af arbejdsstyrken 50 timer eller mere hver uge.

Mange stressede danskere

Selvom tallene peger på, at det i Danmark er relativt let at skabe balance mellem arbejde og fritidsliv, så har der flere gange været en offentlig debat om, at det forholder sig lige omvendt.

Tal fra Stressforeningen viser, at 35.000 danskere hver dag er sygemeldt med stress. Og sidste år pegede en undersøgelse fra Ugebrevet A4 på, at hver tredje forælder har svært ved at få arbejde og familieliv til at gå op.

Fra politisk side har der dog ikke været opbakning til at gøre mere for de trængte børnefamilier.