Samfund

Christina holder øje med sin datter over mobilen: Det giver mig en tryghed

Det har aldrig været nemmere at holde øje med hinanden via apps og gps'er. Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan overvågningen påvirker os.

En rød plet på et kort symboliserer 11-årige Matilde Linck Bogaerdt. Den viser, hvor hun er på den 800 meter lange rute mellem fritidsklubben og hjemmet i Lyngby. 

Christina Holbek følger datteren via en app, der er knyttet til gps'en i Matildes mobiltelefon. 

- Det giver mig en tryghed. Jeg føler, jeg kan passe lidt på hende, siger hun. 

Christina Holbek har i halvandet år brugt app'en 'Find my Friends' som en ekstra mulighed for at holde øje med datteren.

Matilde, der går i femte klasse, er indforstået med, at hendes mor kan se, hvor hun er. Men hun bliver ikke overvåget hele tiden. App'en er kun til nødstilfælde. 

Som når den lidt distræte 11-årige ikke kommer hjem til aftalt tid og ikke tager sin telefon. Så er det rart at kunne se, hvor hun er, så mor undgår panik, når datteren bare har glemt at fortælle, at hun følges hjemad med en veninde, og de "hænger ud nede på gyngerne på legepladsen". 

Apps, chips og gps'er i tasken

Ingen ved præcis, hvor mange danske forældre, der overvåger deres børn med teknikkens hjælp. Men det er formentlig en hel del, lyder vurderingen fra flere eksperter. 

Det giver tryghed for Christina Holbek, at hun har mulighed for at se, hvor hendes 11-årige datter er via en app. Også selvom hun ikke har benyttet sig af det mere end tre gange.

Derfor skal et team fra Aarhus Universitet nu forske i overvågning.

- Vi har travlt med at diskutere, om staten overvåger os for meget. Vi har meget mindre fokus på, at vi er begyndt at overvåge hinanden rigtig meget, fordi alle har teknologien i deres telefon, siger Peter Lauritsen, professor ved Institut for Kultur og Kommunikation ved Aarhus Universitet. 

Teknologien er billig og nem at bruge, og der er efterhånden rigtig mange muligheder: Der findes et utal af apps, der kan lokalisere familiemedlemmer via gps'en i deres mobiltelefon, små gps'er, der kan lægges i barnets skoletaske eller en chip i barnets flyverdragt, som den Reima lancerer til efteråret, der skal holde øje med, hvor meget barnet får rørt sig. 

Vi har kun set begyndelsen af overvågningen

Alene appen Life360, der for eksempel kan give et praj om, at barnet er kommet sikkert hjem fra skole, mens forælderen sidder på arbejdet, var i 2012 downloadet 16.000 gange i Danmark. I dag har 185.000 hentet den lille overvågningstjeneste til mobilen.

- Det er et område, som er i vækst. Der er klart et marked for det, når der er så mange forskellige apps, man kan hive ned fra nettet, siger Peter Lauritsen.

Flere eksperter, som TV 2 har talt med, giver professoren ret. Vi har kun set begyndelsen af overvågningen. 

- Det er så absolut i vækst, siger Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Børn vil opfatte det som et tillidsbrud. Så hvis man holder øje med hinanden på den måde, skal det kun være efter  fælles overenskomst mellem børn og forældre. 

Per Larsen, formand for Børnerådet

TV 2s  Tech-redaktør, David Guldager, ser også tendensen: 

- Der er sket et massivt boom inden for apps, der overvåger alle aspekter af vores hverdag. At holde styr på børnene er blot en naturlig udvikling af dette, og noget som også ses i mange nye apps, der er dukket op alene det seneste år. Vi vil utvivlsomt komme til at se mere af den slags, siger han.

Tryghed eller klaustrofobi?

Spørgsmålet er, om overvågningen er omsorg eller omklamring? Og hvornår kammer det over? 

Forskningsprojektet, der søsættes i løbet af foråret, skal blandt andet involvere nogle familier, der skal afprøve forskellige muligheder for at overvåge sine nærmeste. 

Hvordan var det at bruge? Hvordan var det at blive holdt øje med? Giver det tryghed eller klaustrofobi? Det bliver nogle af spørgsmålene, forskerne vil forsøge at besvare. 

På Aarhus Universitet er det Peter Lauritsens umiddelbare tanke er, at svaret formentlig ikke bliver entydigt. Måske kan det, der lyder som omklamring, føles som frihed for barnet, der slipper for at blive ringet op i tide og utide af bekymrede forældre.

Storebror på 15 år vil ikke have, at hans mor kan se, hvor han er henne, hvis hun vil. Men Matilde på 11 synes, det er rart.

Tillidsbrud at overvåge i smug

Børns Vilkår hører om elektronisk overvågning fra både børn og forældre via organisationens telefontjenester, Børnetelefonen og Forældretelefonen. 

Det er især forældre, der spørger. Hvad er i orden, og hvad der ikke er i orden at ty til, når man er utryg ved sit barns færden? 

Grundlæggende er holdningen hos Børns Vilkår, at man skal holde sig helt fra elektronisk overvågning af sine børn. 

- Det er at gå ned af et forkert spor. Man er nødt til at lære børnene at optræde selvstændigt og at melde tilbage til mor og far, når det er nødvendigt. Det kan aldrig afløses af en app, siger Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår.

Andre er mere moderate: Per Larsen, formand for Børnerådet, er som udgangspunkt positiv overfor ting, der kan kan øge børns sikkerhed.

Der hviler et ansvar på mig for ikke at bruge det mere end nødvendigt. Det ville være en krænkelse af min datters privatliv, hvis jeg gjorde det i smug.

Christina Holbek, mor, kan holde øje med sin datter via en mobilapp

Men han advarer om, at det vil være "rigtig dumt at putte sådan noget i børnenes tasker eller installere det i deres mobiltelefon uden at fortælle om det."

- Børn vil opfatte det som et tillidsbrud. Så hvis man holder øje med hinanden på den måde, skal det kun være efter  fælles overenskomst mellem børn og forældre, siger han og advarer mod at tjekke for meget. 

- Det er et skråplan, hvis man følger sit barn hele tiden. Det er ikke godt for barnets udvikling. Men hvis det er en lille sikkerhedsforanstaltning, man tyer til, hvis man ikke kan forstå, hvor børnene bliver af og ikke kan komme i kontakt med dem, så er det jo fornuftigt nok.

Kun med børnenes accept

11-årige Matilde Linck Bogaerdt er helt med på, at hendes mor kan holde lidt øje med hende.

Storebror på 15 har sagt "nej tak" til overvågning, og det respekteres. Men den 11-årige synes, det er rart. 

- For hvis jeg bliver væk, så ved jeg, at hun kan finde mig. Jeg kan godt lide, at hun holder øje med mig nogen gange, siger Matilde Linck Bogaerdt. 

Hun synes ikke, det er irriterende, at hendes mor kan se, hvor hun er henne. Men når hun bliver større, vil hun nok frabede sig app'en på et tidspunkt, tænker hun. 

Det vil moderen respektere "fuldt ud", forsikrer hun. Børnenes accept er afgørende for Christina Holbek.

- Jeg har tænkt meget over, at jeg ikke vil give hende følelsen af, at jeg overvåger hende. Det gør jeg heller ikke - jeg følger ikke hvert skridt, hun tager, siger Christina Holbek og erkender, at hun er splittet omkring app'en.

"Hvis jeg bliver væk, så ved jeg, at hun kan finde mig. Jeg kan godt lide, at hun holder øje med mig nogen gange," siger 11-årige Matilde.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Friday, February 26, 2016

Muligheden for at tjekke sine kære giver tryghed

Grundlæggende bryder hun sig ikke om overvågning. Men omvendt synes hun ikke, der er noget farligt i, at hun kan se, hvor datteren er - så længe app'en kun bruges i nødstilfælde. 

- Der hviler et ansvar på mig for ikke at bruge det mere end nødvendigt. Det ville være en krænkelse af min datters privatliv, hvis jeg gjorde det i smug. Men jeg har spurgt hende, om jeg må have hende på denne app, så jeg har mulighed for at finde hende. Og hun kan til hver tid sige fra, når hun ikke vil have det længere. Så sletter vi hende bare fra app'en, siger Christina Holbek. 

Find my iPhone, Life360, Footprints... Utallige apps kan holde øje med familien. Christina Holbek bruger Find my Friends til at se, hvor datteren er, hvis hun ikke kan få fat på hende. En lille rød prik på kortet viser, at Matilde er på vej hjem.

Det handler om tryghed, understreger hun. Det er rart at have muligheden for at kunne se, hvor datteren er - også selvom man måske slet ikke benytter sig af den. 

Det ultimative skrækscenarie for de fleste forældre er, at der sker noget med ens barn, eller at det ligefrem forsvinder. For blot en uge siden blev en ung mand på 19 år fundet død i Randers Havn. Han havde været forsvundet i næsten en måned efter en bytur. 

Det er sådan nogle historier, der får forældre som Christina Holbek til at finde tryghed i en app, der kan vise, hvor deres afkom - eller i hvert fald deres mobiltelefon - er henne. 

- Det er måske falsk tryghed. Men jeg vil gerne kunne reagere hurtigt, hvis der er noget. Og vi har i årevis brugt 'Find my iPhone', hvis man ikke kunne finde sin mobiltelefon. Nu bruger man bare samme teknologi til også at finde det barn, der har telefonen, siger hun.