Social- og indenrigsminister Karen Ellemann mødtes fredag med pigerne fra TV 2-dokumentaren 'Anbragt i helvede'.
TV 2 viste i starten af februar dokumentaren 'Anbragt i Helvede', hvor to søstre fortæller deres historie om, hvordan de blev misbrugt i en plejefamilie, og hvordan kommunen flere gange svigtede dem.
Fredag mødtes søstrene Sapran Hassna og Nanna Hansen med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) med håb om at forbedre tre ting: Tilsyn med plejefamilier, forældelsesfrist af sager som deres egen samt bedre erstatningskrav.
- Jeg kan mærke, Karen Ellemann har sympati, men det er slet ikke godt nok. Som minister skal hun træde meget mere i kraft. Vi har slet ikke fokus nok på det der sker – allermest føler jeg lidt, der bliver snakket udenom, siger Nanna Hansen til TV 2 efter mødet.
- Man skal indrømme, at det handler om økonomi og ikke mennesker. Så man har indrømmet det, så fint – så står man i det mindste ved det. Alt andet ar jeg svært ved at have respekt for, siger Sapran Hassna.
Ellemann: Vi er i gang med en omlægning
Karen Ellemann siger til TV 2, at hun har forståelse for, at Nanna Hansen og Sapran Hassna samt deres to søstre har haft det svært.
Men ministeren understreger samtidig, at hun ikke kan gå ind i deres konkrete sag, fordi pigerne har lagt sag an mod Slagelse Kommune for omsorgssvigt i forbindelse med opholdet hos plejefamilien.
Karen Ellemann understreger samtidig, at landets kommuner er i gang med en omstillingsproces, som skal sikre, at andre børn ikke kommer i samme situation som de fire søstre:
- Det, som kommer til at ske nu ude i kommunerne, og som allerede er i gang med store skridt, er omlægningen til en tidlig og mere forebyggende indsats, hvor børnene er i centrum, forklarer hun.
Så voldsom var pigernes barndom
Historien om pigernes barndom begynder i 1997, hvor pigerne bor med deres mor, lillesøster og storesøster i en lejlighed i Tingbjerg i københavnsområdet.
De to søstre er på dette tidspunkt fire og fem år gamle og går i børnehave og skole i nabolaget. Ikke alt er lige nemt for familien. Den ældste søster, Jasmin, er handicappet, moderen har søgt om skilsmisse fra søstrenes far, og nu er faderen begyndt at skræmme familien.
- Vi måtte sætte sofaen og andre møbler op for døren for at holde ham ude. Naboerne kom med mad til os, så vi ikke skulle forlade lejligheden. Vores mor gjorde alt for, at vi kunne være trygge, fortæller Nanna Hansen til TV 2.
I sensommeren 1997 bliver moren og søstrenes far separeret. Det bliver begyndelsen på en barndom, som de færreste kan forestille sig, da pigerne bliver anbragt hos en plejefamilie.
Vold, sult og seksuelt misbrug kom til at præge pigernes hverdag hos plejefamilien på en gård på Vestsjælland. Trods adskillige indberetninger fra de fagpersoner, der fulgte pigerne, skred kommunen dog ikke ind.
Anbragt i Helvede
1991
Nanna kommer til verden
Nanna Hansen bliver født i en flygtningelejr i Schweiz. Nannas fødenavn er Randa Hassna.
1992
Fra Schweiz til Danmark
Nanna kommer sammen med sin familie til Danmark.
1993
Sapran bliver født
Søstrenes mor står med Sapran Hassna Foto: Privatfoto
Lillesøster Sapran Hassna bliver født i Sandholmlejren.
1997
Far dræber mor
Sapran Hassna og hendes lillesøster siger et sidste farvel til deres mor Foto: Privatfoto
Søstrenes far knivdræber deres mor og begraver hende på Tisvilde Strand. Moren er forsvundet i seks dage, indtil nogle børn finder liget på stranden.
Søstrene anbringes for første gang
Sapran Hassna boltrer sig på en feriekoloni med de andre børn fra akutinstitutionen Foto: Privatfoto
Søstrene anbringes på en akutinstitution i København.
1998
Faren kendt skyldig i drab
Ekstra Bladets forside fra 6. november 1998 Foto: Privatfoto
Faren idømmes 12 års fængsel og udvises senere af Danmark for bestandig for at have dræbt pigernes mor.
1999
Pigerne anbringes i plejefamilie
Sapran Hassna, Nanna Hansen og deres to andre søstre anbringes i en plejefamilie ved Skælskør.
2001
Første underretning fra psykolog
En psykolog underretter myndighederne om, at Nanna Hansen fortæller om, at plejefaren giver hende ”blå mærker”:
- Hun har fortalt, at hun ved et par lejligheder er blevet behandlet så håndfast, at hun har haft blå mærker, lyder det i underretningen fra psykologen.
Ny underretning fra psykolog
Den samme psykolog underretter myndighederne om, at Nanna Hansen bør fjernes så hurtigt som muligt.
- Jeg vurderer, at (Nanna, red.) fortsat og så hurtigt som muligt bør anbringes under forhold, hvor hun ikke involveres i følelesmæssigt belastende situationer. - Uddrag fra psykolog-underretning.
2002
Kommune tvangsfjerner Nanna
Nanna Hansen bliver fjernet fra plejefamilien, fordi hun mistrives. De tre andre søstre bor der stadig.
Ny underretning mod plejefamilien
En pædagog underretter myndighederne om, at de tre tilbageværende søstre ydmyges og latterliggøres af plejefamilien.
Sagsbehandler kalder plejefamilie "uegnet"
En sagsbehandler fra Skælskør Kommune underretter amtet, fordi hun vurderer, at plejefamilien er uegnet.
2003
Leder afviser bekymring i underretning
En afdelingsleder fra Skælskør Kommune ser på ”det foreliggende grundlag ikke anledning til at foretage sig yderligere”.
2004
Ny bekymring over plejefamilie
En tilsynschef deler sin bekymring med myndighederne. Han er i tvivl om, hvorvidt plejefamilien er ”i stand til at løfte opgave”.
2005
To af tre søstre bliver fjernet fra familie
Sapran Hassna og lillesøsteren bliver fjernet fra plejefamilien.
Jasmin fjernes som den sidste
Storesøsteren, Jasmin, bliver fjernet fra plejefamilien.
2008
Plejefar får fem års fængsel
Plejefaren idømmes fem års fængsel ved Retten i Næstved. Han blev dømt for at have haft samleje med Nanna Hansen cirka en gang om ugen i perioder. Han blev også dømt for vold mod og for at have haft samleje med lillesøsteren fire gange. Ifølge dommen havde han også været voldelig mod og blufærdighedskrænket Sapran Hassna. Læs om sagen fra dengang.
Sapran Hassna og Nanna Hansen stævner Slagelse Kommune for deres rolle i sagen. Skælskør Kommune og Slagelse Kommunes blev lagt sammen i 2007.
Forlig afvises
Slagelse Kommune afviser at indgå forlig med søstrene.
2015
Kommune stævnes igen
Søstrene stævner igen Slagelse Kommune og afventer nu, at sagen bliver berammet.
2016
Nanna og Sapran står frem
De to søstre, Sapran Hassna og Nanna Hansen, står frem og fortæller deres historie til TV 2 Dokumentar. Amal medvirker dengang anonymt i programmet.
Søstrenes vinder sag mod Slagelse Kommune
Søstrene taler med deres advokat Mads Pramming efter sidste retsdag i Østre Landsret. Foto: Lars Erik Andreasen / TV 2
Østre Landsret fælder dom i søstrenes erstatningssag mod Slagelse Kommune. Retten finder, at kommunen begik offentligt omsorgssvigt mod søstrene, mens de var anbragt hos plejefaren i Skælskør. Kommunen havde ført et mangelfuldt tilsyn og undlod at reagere på flere alvorlige underretninger om vold og sexovergreb.
I et resumé af dommen skriver landsretten blandt andet:
- At det efter karakteren og alvoren af de forskellige (…) bekymringer må have stået klart for kommunen, at pigerne under anbringelsen (…) risikerede at blive udsat for personlige overgreb, men at kommunen ikke på noget tidspunkt tog skridt til at undersøge forholdene hos plejefamilien nærmere eller hindre, at sådanne overgreb fandt sted.
Søstrene modtager hver 100.000 kroner i erstatning fra Slagelse Kommune.
Dokumentaren 'Anbragt - Efter helvedet' sendes
Amal Hassna er i dag 23 år. Foto: Lars Erik Andreasen / TV 2
Søstrene fortæller i en ny dokumentar på TV 2 om resten af deres barndom. Det viser sig, at selv efter Slagelse Kommune havde fjernet dem fra plejefaren, begik kommunen igen svigt på svigt imod dem. Denne gang står også lillesøsteren Amal frem med ansigt og fortæller sin historie.
Mange reaktioner på dokumentar
Efter programmet blev sendt, kom der mange reaktioner fra både politikere, interesseorganisationer og brugere. Blandet andet udtalte justitsminister Søren Pind, at han ønskede, at sagen skulle undersøges nærmere.
- Jeg har bedt mine folk om at indlede en dialog med de relevante organisationer, så jeg inden sommerferien kan vende tilbage til Folketinget og orientere om, hvordan landet ligger, og om der er noget, vi skal kigge på, sagde Søren Pind.
I videoen herunder kan du høre, hvad Nanna Hansen svarede til seernes spørgsmål, efter dokumentaren blev vist.