Samfund

Flygtninge kan skaffe danskere nye job med højere løn

Ifølge en ny analyse har tidligere flygtningestrømme ikke udkonkurreret danske ufaglærte.

Flygtninge sender ikke danskere ud i arbejdsløsheden, men presser dem tværtimod til at søge mod bedre job med højere løn.

Det konkluderer en ny analyse fra Københavns Universitet, skriver Finans fredag.

- Under tidligere flygtningestrømme har danske ufaglærte og dem med lav uddannelse fået andre job, som giver en højere løn. Flygtningene har komplementeret den eksisterende arbejdskraft, ikke erstattet den, siger økonom Mette Foged, til Finans.

Flygtninge tager manuelle job

Hun står bag studiet sammen med Giovanni Peri fra University of California. De har analyseret flygtningestrømme fra 1991 til 2008 i Danmark.

Flygtninge fra blandt andet det tidligere Jugoslavien, fra Somalia og Irak har taget de mest manuelle job. Det har presset de danske ufaglærte til at specialisere sig og søge mod nye job med højere løn.

Faktisk steg de danske ufaglærtes løn, når der kom flygtninge til landet, konkluderer analysen, som offentliggøres i april i tidsskriftet American Economic Journal.

Forældet analyse

Hver gang andelen af flygtninge på arbejdsmarkedet steg med en procent, steg danskernes løn med mellem en og 1,8 procent. Det var dog særlig de unge danskere, som specialiserede sig, mens de ældre havde sværere ved at klare sig.

Der findes over en halv million ufaglærte i Danmark. Fagforeninger har udtrykt frygt for, at de mange flygtninge, som kommer til Danmark, vil presse danskere ud i arbejdsløshed.

3F afviser dog analysens konklusioner. Ifølge fagforeningen er analysen forældet.