Samfund

Danmark er fortsat EU's digitale duks

Selv om vi er gode til at benytte internettet til mange ting, er der stadig plads til forbedring, siger EU.

Danskerne er det folk i EU, der er længst fremme, når det kommer til at benytte digitale løsninger som for eksempel netbank og online-shopping.

Ligesom sidste år topper Danmark EU's såkaldte digitale indeks, der rangerer de 28 medlemslande ud fra en række parametre.

Med en score på 0,68 point på en skala fra 0-1 ligger Danmark for andet år i træk nummer et. På de følgende pladser kommer Holland, Sverige og Belgien.

Danmark over EU-gennemsnit

Til sammenligning er EU-gennemsnittet på 0,52 med Rumænien og Bulgarien som bundskrabere.

93 procent af danskerne bruger jævnligt internettet, og 88 procent af dem bruger det til at lave bankforretninger, mens 82 procent af de danske netbrugere shopper online.

Det er et stykke over EU-gennemsnittet, men i modsætning til mange andre lande har Danmark ikke forbedret sin score i forhold til sidste år.

- Der er fortsat en række udfordringer, når det gælder adgangen til hurtigt internet. Andelen af danskere med en hurtig bredbåndsforbindelse er steget til 42 procent, men det er fortsat lavt i forhold til, hvad man kan forvente i et så digitaliseret land, skriver EU-Kommissionen om Danmark i en pressemeddelelse.

Vi bruger digitale offentlige tjenester

Foruden vores brug af nettet til at handle og tjekke bankkonti er det Danmarks avancerede brug af digitale offentlige tjenester, der gør, at vi ligger højt på den digitale rangliste.

Det gælder for eksempel områder som e-sundhed og udfyldelsen af kommunale blanketter digitalt i stedet for at gå ned på rådhuset.

EU-Kommissionen kalder formelt sit digitale indeks et indeks over digital økonomi og det digitale samfund.