Samfund

Ny app skal advare danskere mod katastrofer

Borgere advares på mobilen ved større katastrofer med den ny app Mobilvarsling, oplyser Forsvarsministeriet.

Når der sker større katastrofer og ulykker i Danmark, advares borgerne fremover på mobilen med den ny app Mobilvarsling.

App'en sender advarsler fra flere myndigheder med en alarmlyd på mobilen, så myndighederne får spredt vigtig kriseinformation til borgerne.

Det oplyser forsvarsminister Peter Christensen (V).

- Med den nye app tager vi endnu et skridt mod at få vigtig - og i visse tilfælde livsvigtig - information direkte ud til borgerne i forbindelse med større ulykker og katastrofer herhjemme, siger Peter Christensen i en kommentar.

- Hurtig og relevant kriseinformation til borgerne højner vores alles sikkerhed og kan i sidste end redde menneskeliv.

Brugere advares direkte

Ved katastrofer og ulykker advarer myndighederne i forvejen med beredskabsmeddelelser, i pressen, sociale medier og varslingssirener. Med app'en advares brugeren direkte.

Brugerne opfordres i app'en til at dele advarsler med familie, venner og bekendte med sms og på sociale medier, så budskabet når hurtigt ud, forklarer Beredskabsstyrelsens kommunikationschef, Thomas Dybbro Lundorf.

- Mobiltelefonen har ændret vores måde at kommunikere på, og vi har alle meget nemmere ved at nå hurtigt ud til mange mennesker, siger Thomas Dybbro Lundorf.

- Det giver nye muligheder for at gøre den enkelte borger til en aktiv del af beredskabet ved ulykker og katastrofer frem for blot en passiv modtager af hjælp og information fra myndighederne.

Sender beskeder direkte fra myndigheder

Mobilvarsling er udviklet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med Vejdirektoratet, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Rigspolitiet.

App'en sender beskeder fra myndigheder som varsler om farligt vejr og særmeldinger om motorvejs- og brospærringer.

App'en er gratis og fås til både iOS og Android-telefoner. Se hjemmesiden mobilvarsling.dk.