Samfund

Hvert fjerde barn får tit skældud: Sådan undgår du at råbe

En ny undersøgelse viser, at hver fjerde barn oplever at få skældud i børnehaven. Forskere er uenige om konsekvensen.

Hvert fjerde barn oplever tit at få skældud af de voksne i børnehaven. Det viser den årlige undersøgelse af, hvordan børn oplever deres dagligdag i børnehaven, som er foretaget af Dansk Center for Undervisningsmiljø. 

På spørgsmålet, om de tit får skældud af de voksne i børnehaven, svarer 26,2 procent af børnene ja. Undersøgelsen er foretaget blandt knap 6.200 børn, svarende til lidt over fem procent af alle fire til seksårige børn, der går i børnehave eller daginstitution. Sidste år svarede 27,9 procent af børnene, at de tit blev skældt ud i børnehaven.

At hvert fjerde barn tit oplever at få skældud i børnehaven er for meget, mener børneforsker og ved professionshøjskolen UCC i København Erik Sigsgaard. Han har skrevet flere bøger om skældud og siger:

- Børn ved meget mere om, hvad skældud er, fordi de er så vant til det. Skældud er, når de voksne slår med stemmen. Vi har ikke anden mulighed end at sige, at skældud er, når de oplever, at de bliver skældt ud. 

Kan ikke opdrage uden at hæve stemmen

Men børn tager ikke skade af at blive skældt ud af og til. Det siger Niels Egelund, der professor og direktør for Center for Strategisk Uddannelsesforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole på Aarhus Universitet. 

- Jeg kan ikke hidse mig op over det. Det er naivt at tro, at man kan klare at være sammen med så mange børn uden at hæve stemmen ind imellem. siger han. 

Han mener derimod, at skældud er en naturlig del af opdragelsen.

- Man kan ikke komme igennem med opdragelse – hverken i hjemmet eller i en daginstitution - uden at hæve stemmen nu og da.

Undersøgelsen fra DCUM viser også, at 90,8 procent af børnene er glade for at gå i børnehave og at 89,1 procent kan lide de voksne i børnehaven. 

Herunder kan du læse Erik Sigsgaards råd til at undgå den hårde tone og skældeud.  

SÅDAN UNDGÅR DU AT RÅBE

 1. Man skal aldrig råbe
  Der er en skævvridning i størrelsesforholdet mellem børn og voksne, og derfor virker det meget voldsomt på børn, at det ”store” menneske står og råber.

 2. Mind dig selv om, at du er den voksne
  Som regel løser man ikke konflikter i den voksne verden ved at råbe og skrige. Derfor skal man minde sig selv om at dæmpe sig. Hvis man råber, lærer man børnene, at det er sådan, man løser konflikter. Børn kan godt gennemskue hykleriet - de får besked på ikke at råbe, imens der bliver råbt af dem

 3. Kom ned i børnehøjde
  Det er en god ide at komme ned i øjenhøjde med børnene for på den måde at skabe den bedste dialog. Hvis barnet for eksempel skal have besked på at der er noget det ikke må så kan et lille kram undervejs gøre underværker.

 4. Tal sammen i enrum
  Det kan være enormt pinligt for voksne at blive irettesat foran andre mennesker, og børn er ikke anderledes. Dette gælder også hvis man er to forældre til side. Tag hellere samtalen alene med barnet.