Samfund

Hval strandet på nordjysk strand: Kan være kollideret med skib

Det er en finhval, som er strandet ved Blokhus, og den er død for ganske nylig, siger en hvalekspert til TV 2.

Det er en finhval, som tirsdag er strandet ved Blokhus i Nordjylland. Det mener Carl Christian Kinze, der er biolog med speciale i hvaler og redaktør for hvaler.dk. 

Han har studeret rygfinnen, som er meget karakteristisk for en finhval; flad og spidset til.

Og det er ganske usædvanligt, at en finhval strander på disse kanter. Faktisk er det ikke sket på den kyststrækning siden 1945, hvor en finhval strandede i Gammelskagen. Dengang var hvalen sansynligvis svømmet ind i en mine, som var blevet smidt i forbindelse med 2. Verdenskrig.

- Ud fra billederne kan jeg se, at der er tale om et ganske frisk eksemplar. Det er kun lidt af huden omkring munden, der er gået af.  Så vi kan foretage en masse spændende undersøgelser, som giver indblik i hvalens liv, siger Carl Christian Kinze.

Det er blandt andet køn og alder, der skal etableres, ligesom man håber på at hvalen kan fortælle noget om havmiljøet. Og så kan den også have hvallus. I det hele taget skal hvalen undersøges efter alle internationale standarder. 

Det betyder blandt andet, at hvalen skal sammenlignes med tidligere fund af finhvaler andre steder i verden. 

- Det er et kompliceret men også spændende dyr. Og det kan gøre os klogere. Jo mere viden, vi kan få, jo mere kan vi forstå vores natur og også vores næromgivelser, siger Carl Christian Kinze. 

Hvalen er 20 meter lang og vejer 30 tons, ifølge Flemming Hansen, skovløber ved Skov- og Naturstyrelsen.

Samtidig er det oplagt at sammenligne med finhvalen, der strandede i Vejle i 2010. Og så er det interessant at finde ud af, hvorfor og hvordan hvalen døde. 

- Det kan være kollision med et skib. Det sker for eksempel hyppigt i Middelhavet, som er ret befærdet. Men den har ikke været død særlig længe. Den er nok død ude på havet og så er den drevet i land. For en sund og rask hval ville aldrig været strandet der, siger Carl Christian Kinze, som er ivrig efter at se hvalen. 

For i modsætning til for eksempel kaskelothvaler, som hurtigt bliver overophedet, er finhvalere nemmere at arbejde med. Og så er han spændt på at finde ud af hvalens køn. 

- Vi skal se, om der er tale om en dame eller en herre, men det kan vi kun se, hvis vi vender dyret om. Det er ikke noget, vi lige gør. 30 tons er jo ikke småting, påpeger Carl Christian Kinze. 

Det er endnu usikkert, hvor obduktionen af hvalen kommer til at finde sted, men museumsinspektør og biolog på Søfarts- og Fiskerimuseet i Esbjerg, Lasse Fast, siger til Ritzau, at han tror, det kommer til at ske på stranden på grund af hvalens størrelse, og han håber, det kan blive, inden ugen er omme.