Samfund

21-årige Merva blev tvangsgift og tæsket til ufrivillig abort

Psykisk terror og grov vold var hverdagskost for 21-årige Merwa. Både moren og ægtemanden tæskede hende - sidstnævnte så groft, at hun aborterede.

Vil du dele din historie? RED

TV 2 sætter i den kommende tid fokus på social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Har du selv været udsat for social kontrol af din familie, og har du lyst til at fortælle din historie, kan du kontakte TV 2 på jmoe@tv2.dk

- Du er skrald for mig. Du skal bare ud i containeren.

Med disse ord fra sin mor voksede Merva op. Merva er i dag 21 år, men hun har trods sin korte levealder oplevet at blive tæsket, truet og manipuleret af både sin mor, brødre og ægtemand. Hun er født og opvokset i Danmark, men forældrene er fra Pakistan.

Magtfuld mor

Merva vokser op med en meget dominerende mor, der i flere år udsætter hende for grov manipulation. Hun skal stå for alt det praktiske i huset derhjemme. Hun skal passe sine søskende, vaske tøj og lave mad til familien. Moren deltager ikke. Hun siger, at hun arbejder og tjener penge.

- Da min mor fik min anden lillesøster begyndte jeg at skifte hendes ble, give hende mælk og gøre hende klar til børnehaven, fortæller Merva. På det tidspunkt var hun blot 10 år gammel.

Merva oplever, at de andre børn i skolen tager afstand fra hende. Hun skiller sig ud fra mængden med sin opførsel og påklædning.

- Der var mange, der var bange for mig. De troede, at jeg var skør. De så hvordan jeg samlede ting efter mine søskende og holdt øje med dem. De var jo mit ansvar. De snakkede aldrig til mig, siger Merva, der gik i umoderne, stort, løst tøj.

Hvad er RED-Safehouse?

RED-Safehouse blev etableret i 2004 og er en selvejende institution, som driver et sikkert og skjult opholdssted for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter omhandlende social kontrol, æresrelateret vold, tvangsægteskab eller trusler herom.

Institutionen tager imod unge fra hele landet, og har plads til i alt 23 unge kvinder og mænd under 30 år fordelt på 2 afdelinger.

Kilde: Red-Safehouse.dk

Moren og faren sparede over alt hvor de kunne.

- Både mad og tøj blev købt på tilbud. Der blev ikke tænkt på, hvilket tøj der var på mode, fortæller Merva.

Den dag i dag ser Merva tilbage på sin fortid og undrer sig over, at lærerne ikke greb ind.

- Jeg giver mine lærere skylden. De gjorde ikke noget. De vidste det hele. Hver gang der var sket noget derhjemme, hvis min mor havde slået mig eller et eller andet, så kom jeg og sagde det til min lærer. Og hun vidste det hele, men hun gjorde ikke noget.

Mange unge søger hjælp

TV 2 har de seneste dage sat fokus på æresrelaterede konflikter og social kontrol, særligt i familier med en anden etnisk baggrund end dansk, da nye tal viser, at flere og flere af de unge søger hjælp hos de danske danske krisecentre, rådgivningslinjer og kommuner.

Mange af de unge oplever ligesom Merva, at de ikke længere kan leve under den kontrol, deres forældre udøver, og derfor ender nogen med at vende ryggen til deres familier og tage ophold på krisecentre.

Min mor havde sagt, at hvis du ser en mand alene, så vil han med 100 procents sandsynlighed voldtage dig

Merva, offer for æresrelaterede konflikter

I Mervas tilfælde endte hun på krisecenteret RED-Safehouse, der er en sikret institution for etniske unge på flugt fra æresrelaterede konflikter, hvor de kan leve anonymt, hvis de frygter deres familier.

Som beboer på RED-Safehouse tog hun et nyt navn for øget anonymitet, og Merva er derfor ikke hendes oprindelige navn.

Boede isoleret

Merva vokser op i en familie med en mor og en far, der ikke vil tale dansk hverken indenfor hjemmets fire vægge eller ude i offentligheden.

- Jeg kendte ikke det samfund, der var omkring mig. Jeg kendte kun der, hvor jeg boede og min skole –  ikke andet, forklarer Merva.

Moderen malede skræmmebilleder af, hvad der ville ske, hvis hun mødte en mand.

- Min mor havde sagt, at hvis du ser en mand alene, så vil han med 100 procents sandsynlighed voldtage dig. Så jeg har jo i mega lang tid været bange for mænd, for tænk hvis de voldtager mig.

Merva er ikke klar over, hvor slemt det står til derhjemme. Men nu hvor hun ser tilbage på sin barndom, er hun ikke i tvivl om, at hun blev hjernevasket. Ofte fik hun at vide, hvis moderen mente, at hun var ved at blive for dansk.

- Min mor har altid sagt til mig ”dit blod er blevet hvidt, og du har ikke noget respekt i dine øjne, og du er for dansk nu”.

Flere gange bremser moderen planer om, at Merva skal på lejrskole.

- Når jeg spurgte hende, om jeg måtte tage på lejrskole, så kunne hun finde på at sige til min lærer, at jeg havde blærebetændelse.

En anden gang ødelægger Mervas mor hendes chance for at komme i praktik på et plejehjem, da hun ikke må risikere at se nøgne ældre mennesker. I stedet kommer Merva i praktik i en 0.klasse på den folkeskole, som Merva selv går på.

Udsættes for vold efter at have fået sin menstruation

Da Merva som 13-årig får sin første menstruation, begynder moren at slå på hende.

- Det var som om, at det var min skyld, at jeg havde fået menstruation. Hun kunne blive rigtig sur og finde på at lægge en pude i ansigtet på mig, så jeg måske ikke kunne trække vejret i 10 sekunder, siger Merva.

Volden står på i flere år. Moren slår Merva hver gang, at hun stiller moderen et spørgsmål, som hun ikke kan svare på. Hun udsætter hende for psykisk terror. Merva får at vide, at hun ikke er pæn og moderen siger, at hun er bekymret for, at hun aldrig vil blive gift, og at der aldrig er nogen, der vil elske hende.

- Jeg kunne ikke finde nogen anden vej end at begå selvmord, siger Merva. Hun tog en håndfuld piller, men de var til maven, så der skete ikke noget.

Moren indser ikke, at Merva er ved at knække sammen psykisk. Hun tror, at der er tale om et skuespil og at Merva er inspireret af de pakistanske serier, som hun har set.

Bliver sendt til Pakistan for at blive gift med voldelig ægtemand

Moren begynder efter Mervas selvmordsforsøg at tale om, at Merva skal giftes væk. I to år går moren og planlægger et bryllup i Pakistan. Da Merva er 17 år, bliver hun narret til at rejse med sin onkel til hjemlandet. Moren siger, at hun vil komme efter en uge og hente Merva.

I lufthavnen i Pakistan bliver Merva præsenteret for en 26-årig mand. Onklen fortæller, at det er hendes kommende mand. Kort tid efter tager onklen tilbage til Danmark og efterlader Merva alene tilbage med sin kommende svigerfamilie.

- Jeg kigger på den her mand, og det første jeg lægger mærke til er, at han har et stort skæg og er meget behåret.

Merva bliver gift uden at nogen af hendes familiemedlemmer deltager i brylluppet. En uge efter brylluppet går Merva og hende nye mand i seng sammen for første gang.

- Det var som om, at jeg var et dyr. Det var som om, at jeg var et stykke kød, der ikke var noget liv i, siger Merva om den første gang.

Efter kort tid begynder manden at tæske Merva.

- Han slog mig ikke ligesom min mor, han slog med det han fik i hånden. Han slog med sko, gryder, sten, tallerkener, kopper – hvad han nu havde i hånden. Han kunne fonde på at sparke og holde mit hoved og banke det ind i døren.

Bliver tæsket til ufrivillig abort

Tre måneder inde i ægteskabet opdager Merva, at hun er gravid.

En aften hvor Merva ikke har taget opvasken går hendes voldelige mand på i soveværelset og skubber hende brutalt ud af sengen. Hun lander hårdt på maven og begynder at bløde. Han slår løs på hende indtil hans mor blander sig og begynder at skælde ham ud. Hun begynder at pille ved Merva og får stoppet blødningen.

- Det gjorde rigtig ondt og blødt rigtig meget, men efter to dage havde jeg det fint, siger Merva. Hun ville gerne til lægen for at blive undersøgt, men det nægtede svigerfamilien.

Fem-seks dage senere besvimer hun pludseligt i køkkenet. Da hun vågner op, er hun på hospitalet. 

-  Barnet i min mave var dødt, og hvis jeg ikke var blevet bragt til hospitalet, så var jeg måske også død.

Tilbage til Danmark

Merva når at leve 11 måneder i det voldelige forhold i Pakistan, før hendes mand beslutter, at han vil til Danmark. De tager sammen tilbage til Danmark, hvor han finder en ny kone fra Sverige.

- Efter syv måneder finder jeg ud af, at han er gift med en anden, og hun er gravid med ham. Hun er fire måneder hende, forklarer Merva.

Det er på det tidspunkt, at hun vælger at kontakte RED-Safehouse, hvor hun nu bor. Merva søgte skilsmisse fra sin mand, hvilket han ikke ville acceptere. Flere gange blev hun truet på livet.  

Merva tror dog på, at hendes fremtid ser lys ud.

- Jeg er på vej op, tror jeg. Jeg kan mærke det. Det kunne jeg ikke før. Nu er der håb og noget lys oppefra.

Merva drømmer om en uddannelse og en familie.

- Jeg vil gerne være laborant, og jeg vil gerne have børn. Ikke andet.