Samfund

Sådan sparer du på budgettet: Køb overskudsmad

Danmarks første supermarked med overskudsmad inviterede i dag kunderne indenfor, og kan du leve med f. eks. brudt emballage, er der penge at spare.

Kunne det friste med en pose kaffe til en flad femmer eller måske en citronmåne til samme pris?

Det svarede massevis af kunder i dag ”ja” til, da de i stor stil hev varer ned fra hylderne i Danmarks første sociale supermarked Wefood, der åbnede i København.

Konceptet er enkelt - Wefood modtager varer, som ikke længere kan sælges i traditionelle supermarkeder, og sælger dem så videre 30 eller 50 procent billigere. Den lave pris kan skyldes, at der er fejl eller brud på emballagen, at der tale om overproduktion, en udgået sæsonvare, eller, som i tilfældet med kaffen og citronmånen, at holdbarhedsdatoen er overskredet.

Der er altså forskellige forklaringer på de lave priser, men ifølge Bassel Hmeidan, der er ansvarlig for Wefood, så er varerne grundlæggende i orden.

- Jeg har selv gået vores sortiment igennem, og jeg vil ikke have nogen problemer med selv at spise vores mad, siger han.

Stor prisforskel

At dømme ud fra kundernes interesse på førstedagen er der udsigt til en bragende succes. Ret hurtigt opstod der nemlig store huller på butikshylderne. Blandt favoritterne var en pose fejlmærkede basmatiris til 7,50 kroner, to kilo Solgryn til 20 kroner og økologisk jordbærgrød til en tier.

Helt så hektisk var det imidlertid ikke hos Fakta, der ligger skråt overfor Wefood på Amagerbrogade i København. Her sælger butikschef Sean Munk også Merrild kaffe, dog til 38 kroner og 950 gram Solgryn til 22 kroner. Alligevel opfatter han ikke Wefood som en decideret konkurrent.

-Jeg tror ikke, at det kommer til at påvirke vores forretning specielt meget. Som kunde skal man jo også være indstillet på, at varerne hos Wefood kan være defekte, eller at der måske er noget galt med kvaliteten, siger Sean Munk.

Men tag eksemplet med en citronmåne – den tager du 16 kroner for, mens kunder hos Wefood kan få den for en femmer, den skal så godt nok spises hurtigst muligt?

- Ja, men jeg er ikke sikker på, hvor meget det kommer til at betyde for os. Wefoods kunder kan jo ikke være sikre på, at de kan få deres varer dér, siger Sean Munk.

Ikke faste varer

Samme holdning har Bassel Hmeidan, der afviser, at Wefoods koncept er konkurrenceforvridende.

- Nej, det mener jeg ikke. Vi har jo ikke et fast basissortiment af varer, så folk kommer ikke til os for at gøre alle deres indkøb. Vi bliver en slags supplement, siger Bassel Hmeidan.

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der står bag Wefood, og ifølge Bassel Hmeidan er håbet, at Wefood i sit første leveår kan skabe et overskud på 300.000 kroner, der så skal bruges på nødhjælp i verdens fattigste lande.

Samtidig er det håbet, at Wefood kan være med til at nedbringe madspildet i Danmark - et madspild, der årligt ligger på 700.000 ton.

Under artiklen har vi lavet en liste med priser på 10 forskellige varer hos Wefood:

Se 10 priseksempler fra Wefood

  1. Klementiner - 1,5 kr. pr. stk

  2. Kaffe fra Merrild - fem kroner pr. pose (holdbarhedsdato overskredet)

  3. Økologisk jordbærgrød - 10 kroner

  4. Citronmåne fra Dancake - fem kroner (holdbarhedsdato overskredet)

  5. Æbler - en krone pr. stk.

  6. 1 liter suppe fra Karoline - fem kroner (holdbarhedsdato overskredet)

  7. To kilo Ota Solgryn - 20 kroner

  8. Et kilo basmatiris - 7,50 kroner

  9. En pose gifler - syv kroner

  10. ChocoLatte - fem kroner (holdbarhedsdato overskredet)