Rekordmange etniske unge s√łger hj√¶lp - kun f√• kommuner har en plan

F√¶rre end hver tiende af landets kommuner har en beredskabsplan for at hj√¶lpe unge med √¶reskonflikter, viser rundsp√łrge.

Kun ni af landets kommuner har en beredskabsplan klar, når etniske unge henvender sig med æresrelaterede konflikter i familien.

Det viser en rundsp√łrge blandt kommunerne foretaget af Videns- og Specialr√•dgivningsorganisation (VISO) under Socialstyrelsen. Yderligere ti kommuner svarer, at de arbejder p√• at f√• et beredskab p√• plads.

S√łndag kunne TV 2 ellers fort√¶lle, at rekordmange etniske unge s√łger hj√¶lp til at s√łge v√¶k fra √¶resrelaterede konflikter og social kontrol i familien. Tallene er derfor ogs√• et udtryk for, at mange kommuner ikke har det n√łdvendige beredskab, mener Khaterah Parwani, der er juridisk konsulent i netv√¶rket Exitcirklen, der r√•dgiver unge piger.

- Det er et udtryk for, at vi ikke rigtig har forst√•et problematikken, og at vi ikke rigtig har kendskab til, hvordan vi l√łser det problem, siger hun.

Frygter tvangsægteskab og opdragelsesrejser

Landsorganisationen for Kvindekrisecentres (LOKK) specialenhed Etnisk Ung fik sidste √•r hele 1.207 henvendelser fra etniske unge, der √łnskede hj√¶lp i s√•kaldte √¶resrelaterede konflikter og social kontrol i familien.

Vil du dele din historie?

TV 2 sætter i den kommende tid fokus på social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Har du selv v√¶ret udsat for social kontrol af din familie, og har du lyst til at fort√¶lle din historie, kan du kontakte TV 2 p√• jmoe@tv2.dk

- Jeg tror, at den vigtigste årsag er, at der simpelthen er flere unge, der bliver opmærksom på, at der er hjælp at få, og at der er nogle steder, hvor man kan henvende sig og få rådgivning, siger sekretariatschef Ditte Wenzel.

De unge ringer om mange forskellige type sager, der kan handler om b√•de social kontrol, frygt for at skulle ind i et tvangs√¶gteskab, frygt for at blive sendt til udlandet p√• genopdragelsesrejse og om unge, der er udsat for pres, trusler og vold.

- Vi oplever, at det tit er hele familien, der presser, og det kan b√•de v√¶re inden for Danmarks gr√¶nser eller gennem de transnationale b√•nd, man har til det land, man kom fra. Vi kan ogs√• opleve familier, som egentligt gerne ville give deres b√łrn noget mere frihed, men som er konsulteret af det milj√ł, der er i Danmark, siger Ditte Wenzel.

Disse kommuner har en beredskabsplan

Kortet viser, hvilke af landets kommuner der har retningslinjer, handleplaner eller lignende på området for æresrelaterede konflikter.

Vigtigt med forebyggende indsats

TV 2 kunne s√łndag fort√¶lle om en 20-√•rig kvinde, der m√•tte flygte fra sine for√¶ldres vold og tvangs√¶gteskab, og det er vigtigt ogs√• at fokusere p√• den forebyggende indsats, s√• man kan undg√•, at de etniske unge n√•r til det punkt, hvor de er n√łdt til at s√łge hj√¶lp eller at forlade familien, forklarer Khaterah Parwani. 

- Vi mangler meget mere fokus p√• at f√• en mentorordning k√łrende for s√¶rligt de unge piger. Mentoren kan b√•de have en relation og til for√¶ldrene og hjemmet, og derfor styrker de ogs√• tilliden mellem den unge og familien, siger Khaterah Parwani.

Ditte Wenzel mener, at der allerede findes mange gode pr√¶ventive indsatser, men at der samtidig er nogle steder, hvor myndighederne ville kunne s√¶tte bedre ind. Herunder i skolerne, s√• de unge f√•r snakket om problematikkernep√• et tidligt tidspunkt i deres skolegang. Her kan mentorordninger ogs√• v√¶re en stor hj√¶lp, siger hun.

- Det vigtige er i den forbindelse ikke mentorens etniske baggrund. Det er vigtigere, at man har en uddannelse og en stor faglighed og virkelig ved noget om det her omr√•de. Vi oplever, at de unge har tillid til mentorer med b√•de dansk og anden etnisk baggrund, siger Ditte Wenzel.