Kunderne stod i kø: Vilde med fejlmærkede ris og bulet dåsemad

Der var lange køer og til slut tomme hylder, da Danmarks første butik for overskudsmad mandag formiddag åbnede i København.

Der var kamp om kvadratmeterne, da det sociale supermarked Wefood i dag slog dørene op.

Prinsesse Marie kastede royal glans over åbningen, men det var ligeså meget de billige varer, der havde trukket kunder til.

- Jeg vil gerne spare nogle penge, og så var jeg ret nysgerrig ved den her nye butik. Jeg er selv styg til at smide mad ud, så det skal der gøres noget ved, sagde Carina Nielsen.

Fejlmærkede ris

Hun var ikke mindre end den første kunde ved kassen, hvor hun købte to poser basmatiris. Dem fik hun til 15 kroner, og den lave pris hænger sammen med, at der på posen fejlagtigt står, at der er tale om grødris. Derfor er hele partiet af ris kasseret og altså leveret videre til Wefood.

Og det er netop ideen med butikken, der modtager varer, som ikke kan sælges de i traditionelle supermarkeder. Det kan skyldes fejl eller brud på emballagen, overproduktion, sæsonvarer, der er udgået eller varer, som har overtrådt holdbarhedsdatoen og derfor skal spises med det samme. På de hylder stod blandt andet kaffe fra Merrild, citronmåner og suppe fra Karoline - alt sammen til fem kroner stykket.

- Jeg er faktisk ligeglad med, om der står grødris på posen, eller om emballagen er ødelagt. Jeg vil stadig købe det, fordi det er billigere, sagde Kristina Laustsen, der havde fyldt indkøbsnettet med blandt andet kål, sukker, ris og tortillas.

- Jeg har købt ind for 84 kroner, og jeg synes, jeg har fået det til en billig pris, sagde hun om dagens handel.

Sælgerne varerne til halv pris

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der står bag Wefood, der sælger varerne til en pris, der er mellem 30 og 50 procent lavere end i supermarkederne. Tanken er, at overskuddet fra butikken skal bruges til organisationens nødhjælpsarbejde i fattige lande. Samtidig er målet at nedbringe de 700.000 ton mad, der hvert år smides ud i Danmark.

- Det er en fantastisk dag. Jeg har brugt rigtig meget af min tid på det her, og nu står vi her med fyldte hylder og lange køer, så det er virkelig godt at se, at vi nu kan gøre noget for at begrænse madspildet, sagde projektleder Bassel Hmeidan, der havde travlt med at blive krammet af venner og bekendte og tale med pressen, der også var mødt talstærkt frem.

Udbuddet af varer vil variere fra uge til uge, men på åbningsdagen kunne de mange kunder fylde kurvene med blandt andet morgenmadsprodukter, ris, kaffe, frugt og grønt, men også kødprodukter som chorizo-pølser, pepperoni og leverpølser. 

- Prisen er ikke så afgørende for mig, det handler mere om, om varerne er økologiske. Det ligger mig også meget på sinde at gøre noget ved madspild, for hvis man virkelig gjorde noget ved det, så kunne man jo brødføde mange mennesker med al den mad, der i stedet bliver smidt ud, sagde Robert Södergren, der kredsede om den økologiske chokolade.

Wefood i København er den første af sin slags i Danmark, men hos Folkekirkens Nødhjælp er der håb om, at flere butikker vil komme til, hvis ellers konceptet bliver en succes.