Samfund

Essas far sendte ham på opdragelsesrejse i tre år – ingen reagerede

Essa blev efterladt i Somalia i over tre år. I dag er han tilbage i Danmark, men mener, at myndighederne svigtede.

Vil du dele din historie? RED

TV 2 sætter i den kommende tid fokus på social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Har du selv været udsat for social kontrol af din familie, og har du lyst til at fortælle din historie, kan du kontakte TV 2 på jmoe@tv2.dk

- Jeg tænkte bare: ’Afrika, det er mega fedt, så kommer vi til et varmere land og væk fra den danske sommer'.

Kort før skolernes sommerferie skulle begynde i 2004, fik Essa Mohamed at vide, at han snart skulle rejse til Afrika og nyheden fik den dengang 11-årige dreng til at drømme om, hvordan hans første rejse ud af Danmark mon skulle blive.

Det var hans far, der fortalte, at de to skulle rejse til Afrika sammen, men faderen ville ikke fortælle hvorhen rejsen skulle gå.

- Han fortalte mig, at han havde sagt til skolen, at vi skulle ud og rejse.

Essa husker, at han ved mellemlandingen i Amsterdam og senere i Dubai, begyndte at blive lidt nervøs, fordi hans far ikke havde talt til ham under hele rejsen.

Han anede på det tidspunkt ikke, at han de næste tre og et halvt år ikke ville komme til at se sin familie i Danmark igen.

Gik i baglås

TV 2 har de seneste dage beskrevet, hvordan flere og flere unge med anden etnisk baggrund end dansk søger hjælp hos de danske krisecentre, fordi de er udsat for vold og trusler af deres familier.

Såkaldte æresrelatede konflikter, der udspringer af social kontrol.

Nogle henvendelser drejer sig endda om tvangsægteskaber og såkaldte genopdragelsesrejser til hjemlandet.

Netop en genopdragelsesrejse mener Essa Mohamed at være blevet udsat for.

Da Essa og hans far ankom til Afrika, viste det sig nemlig, at de var landet i Somalia, Essas forældres hjemland.

Sammen tog de en taxa til mormorens hus, men da de ankom, fortalte faderen sin søn, at han lige skulle ordne nogle ting og snart ville komme tilbage.

- Jeg ventede på ham, indtil han skulle komme tilbage igen, men han dukkede jo ikke op. Han dukkede aldrig op, fortæller Essa om den første dag af sit ophold i Somalia.

Essa talte ikke særligt godt somalisk og kunne derfor ikke tale med sin mormor. Han gik med egne ord i baglås og kunne ikke tænke på andet end hvornår hans far kom tilbage.

Var i Somalia, men søgte hjælp i Etiopien

Som årene gik, stillede Essa igen og igen spørgsmålet, hvorfor hans far havde efterladt ham i Somalia. Men han mistede aldrig helt håbet om igen at komme hjem til Danmark.

- Hvis jeg ikke havde været dansk statsborger, så havde jeg nok tænkt, jeg aldrig ville være kommet hjem igen. Så ville panikken også komme, fortæller han.

Halvandet år efter ankomsten til Somalia fandt han sin gamle mobiltelefon, som mormoren havde gemt, og fundet gav ham nyt håb om at slippe ud af sit fangenskab.

Essa fik ladet telefonen op og kontaktede med det samme sin pædagog i Danmark. Han blev rådet til at søge hjælp på den danske ambassade i Somalia, men den var lukket som følge af borgerkrig.

Derfor måtte han helt til ambassaden i Etiopien for at få hjælp. Det var ikke let for den dengang 12-årig dreng at finde frem til ambassaden, men efter omkring halvandet år, lykkedes det.

Herfra fik han hjælp og blev fløjet tilbage til Danmark i 2007.

Vil være pædagog

I dag spørger Essa Mohamed fortsat sig selv, hvorfor han blev revet ud af sin 5. klasse og sendt til Somalia. Selv hælder han mest til forklaringen om en genopdragelsesrejse.

- Jeg tror bare, at min alt for meget danskhed har sendt mig derned. Og måske, at jeg var alt for integreret i hans øjne. Men jeg ved det ikke, det er bare min ide om det, siger Essa.

Hvad der yderligere undrer ham, er, at ingen reagerede, da han pludselig forsvandt.

- I al den tid jeg har været væk, og her siden da, havde jeg altid troet, der var nogen, der havde reageret - de pædagoger, der havde noget at gøre med mig i hverdagen, skolen eller tidligere venners familie.

Essa Mohamed mener, at myndighederne burde have grebet ind i hans tilfælde, og også generelt:

- Det er ikke fordi jeg siger, man skal blande sig i de ting, der sker i ens eget hjem, men så længe de har noget med børn at gøre. Så burde man turde stå frem og sige: ’stop en halv, hvad er det lige der sker her.’

I dag læser Essa Mohamed til pædagogisk assistent, og han mener, at han kan bruge sine erfaringer i sit kommende job i pædagogik:

- Jeg kan bruge det i forhold til de unge mennesker, der er i gang med at komme galt af sted i forhold til deres familier.

Halima El-Abassi underviser blandt andet i kurser om æresrelaterede konflikter. Hun mener ligesom Essa, at myndighederne skal være bedre til at turde reagere i æresrelaterede konflikter. Hør hvad hun siger i klippet herunder: