Samfund

Dansk chefundersøger: Maskinmester stod bag Scandinavian Star-brand

Dansk chefundersøger i Scandinavian Star-sagen peger på to personer, som han mistænker for at stå bag dødsbranden. En af dem er skibets maskinmester.

Den danske chefundersøger i Scandinavian Star-sagen har i dag afgivet forklaring for en særlig norsk undersøgelseskommission. Det sker efter, han i går for første gang i 26 år stod frem med sin viden om sagen. Her kom han med oplysninger, der peger på en bestemt person - den del af hans forklaring gentog han dog ikke i dag.

Søfartsstyrelsens tidligere chefundersøger, den nu pensionerede Flemming Thue Jensen, sagde på et pressemøde i Oslo i går, at han havde observationer, der kan udpege to personer fra skibets besætning som ansvarlige for branden for 26 år siden. Oplysninger han kort efter branden gav til norsk politi, men som politiet ikke handlede på.

Scandinavian Stars maskinmester er en af to personer, som Flemming Thue Jensen anklager for at have påsat dødsbranden.

Fakta: Her er katastrofen på Scandinavian Star

* Scandinavian Star brød i brand om natten 7. april på vej fra Oslo til Frederikshavn.

* 482 besætningsmedlemmer og passagerer var om bord på færgen. 158 af dem mistede livet ved branden, mens yderligere én døde senere af sine kvæstelser.

* Efterforskning har vist, at ilden var opstået flere forskellige steder på færgen, og at der dermed sandsynligvis var tale om en påsat brand.

På pressemødet i går sagde den danske chefundersøger blandt andet:

- Der er to personer. Jeg har stillet dem op på en tallerken. Så må politiet tage over.

Senere på mødet kom det frem, at Norges Branntekniske Laboratorium (Sintef) havde brugt netop maskinmesteren i forbindelse med rekonstruktion af brandene. Til det udbrød Flemming Thue Jensen ”nej, nej, nej!” for kort efter at sige, at han (maskinmesteren) er én af dem, "han har på sin tallerken".

Da Flemming Thue Jensen stod frem første gang lørdag, gjorde han det ellers klart, at han ikke ønskede at identificere de to mistænkte – og at han ikke kendte til motivet.

Pårørende til ofrene har kritiseret efterforskningen og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel. Det samme mener den norske ekspertgruppe "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star", der fremlagde resultatet af sine undersøgelser 6. april 2013.

Scandinavian Star blev ramt af flere voldsomme brande - 159 mennesker mistede livet. Sagen er aldrig blevet opklaret.