Samfund

Nyt supermarked slår dørene op: Køb din mad til halv pris

Danmark går forrest i kampen mod madspild. Det sociale supermarked, Wefood, vil sælge overskudsvarer til nedsat pris for at minimere madspild.

Var det noget med en pakke cornflakes med buler i pakken? Hvad med frosne fastelavsboller uden for sæson? Eller en dåse tun med forkert varedeklaration?

Hvis man kan leve med de mindre skønhedsfejl, bliver det fra på mandag muligt at købe supermarkedernes aflagte produkter med en rabat på mellem 30 til 50 procent.

Det sker i den nye butik Wefood på Amagerbrogade i København, som Folkekirkens Nødhjælp står bag.

- Vi vil gerne prøve at gøre noget ved problemet med overskudsmad, som vi har i Danmark og samtidig skabe et lille overskud til verdens fattigste, fortæller projektlederen bag Wefood, Bassel Hmeidan, til TV 2.

I sortimentet vil kunder kunne finde fødevarer, kosmetik og husholdningsprodukter, der ikke længere kan sælges i almindelige supermarkeder, fordi de enten er tæt på udløbsdato, forkert mærket eller har beskadiget emballage.

Overskud går til nødhjælp

Wefood drives af frivillige, og overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Butikken får sit sortiment i samarbejde med andre supermarkeder, som ikke længere må sælge varerne.

Bliver I ikke en konkurrent til dem, I får maden fra?

- Nej, det bliver vi ikke, og det er der mange grunde til. Vi fører et begrænset varesortiment, og vi har ikke et fast basissortiment, så folk kan ikke komme ind og købe alt det, de har brug for, siger Bassel Hmeidan og uddyber:

- Vi bliver en supplementsbutik, hvor folk kommer ind og ser, hvad vi har på hylden, og fortsætter indkøbsturen bagefter.

Bassel Hmeidan mener derfor, at Wefood nærmere er en samarbejdspartner end en konkurrent.

- Vi vil gerne samarbejde bredt og begrænse det grotesk store madspild, vi har i Danmark, siger han.

Bare inden for landets grænser, ryger der nemlig i omegnen af 700.000 tons brugbar mad ud i skraldespanden hvert år.

Danmark går forrest i kampen mod madspild

Ifølge Selina Juul, stifter af organisationen Stop Spild af Mad, er Danmark faktisk foregangsland i kampen mod madspild. De sidste fem år er det lykkedes Danmark at mindske madspild med 25 procent, hvilket er rekord i EU.

- Det er meget positivt, at der er så mange nye initiativer, og det er overvældende, at der er så mange frivillige, der har taget det til sig, siger Selina Juul til TV 2.

Se hele interviewet med Selina Juul her. Artiklen fortsætter under artiklen.

Hun understreger dog, at Wefood-initiativet er en form for symptombehandling, da det i sidste ende handler om forebyggelse og at undgå overproduktion.

- Wefood-butikken vil forhåbentlig også inspirere en række andre detailkæder til at sætte deres varer ned i pris i stedet for at smide varerne ud, siger Selina Juul.

DSK: Kunder køber i høj grad datovarer

I brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, DSK, fortæller direktør John Wagner, at købmændene allerede gør sit for at sælge datovarer.

- Men derfor skal vi blive bedre til at forudse, hvad vi skal sælge, så vi helt kan undgå overproduktion og dermed undgår at skulle smide en masse varer ud, siger han.

John Wagner oplever også, at kunderne benytter butikkernes datotilbud i udbredt grad allerede.

Se hele interviewet med John Wagner her. Artiklen fortsætter under videoen.

Wefood vil udvide konceptet

Wefood håber at kunne åbne flere butikker, men John Wagner synes ikke, behovet for de frivillige initiativ må blive for stort.

- Jeg håber ikke, vi får 200 butikker, for så er det et udtryk for, at vi ikke gør det godt nok i de eksisterende supermarkeder, siger han.

Wefood slår dørene op mandag klokken 10. Både Prinsesse Marie, der er protektor for projektet, og landbrug- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kommer forbi til indvielsen.

TV 2 besøgte butikken, hvor de frivillige er ved at stille de sidste varer på hylderne. Se besøget øverst i artiklen.