Samfund

Kursus blev vejen ud af smertehelvede for Annette

For mange tusinde danskere er hverdagen præget af kroniske smerter. Annette Fava er et eksempel på, at man kan lære at leve med smerterne.

For 850.000 danskere er hverdagen præget af svære kroniske smerter, som truer med at invalidere dem selv og deres liv.

For Annette Hava, der lider af psoriasisgigt og nervelidelsen fibromyalgi, var smerterne i flere år så voldsomme, at hun havde svært ved at fokusere på andet end at have ondt. Hver dag gik hun rundt med smerter så kraftige, som havde hun brækket benet, og når det gjorde allermest ondt, måtte hun støtte sig til en rollator.

- Der er dage, hvor man bare tuder og banker i bordet og tænker, jeg vil bare have én dag uden smerter. Bare én dag, hvor tingene kan være tilnærmelsesvis, som de var en gang, forklarer Annette Hava.

Kursus hjælper smertepatienter

Smerterne har hun fortsat. Men i dag er hun blevet bedre til at håndtere dem takket være kurset "Lær at tackle kroniske smerter", som udbydes i 45 af landets kommuner, herunder Frederikssund, hvor Annette Hava bor.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser da også, at kurset generelt har en effekt. Blandt andet fordi, det både lærer smertepatienterne at tackle smerterne fysisk og psykisk, forklarer Lea Hegaard, der er projektleder ved Komitéen for Sundhedsoplysning. 

- Vi kan se fra undersøgelsen, at folk, der har været på kurset, faktisk får det bedre. Der hvor vi kan se en effekt, det er i forhold til, at de føler sig mindre begrænsede i forhold til for eksempel huslige aktiviteter, sociale aktiviteter eller andet.

- De får det også bedre mentalt, fordi de får færre bekymringer, siger hun.

Droppede rollator

Det var netop ved både at fokusere på øvelser og mental træning, at Annette Hava mærkede en forbedring. Hun fik et større overskud gennem kurset, har droppet rollatoren og i dag underviser hun selv andre smertepatienter i at lære at håndtere, når det gør ondt.

- Jeg tror måske, man får en anden vinkel på livet. Det behøver ikke kun at være smerterne, der styrer dagsordenen, det kan være mig, der sætter dagordenen ved at sige, at jeg vil have en god dag, fortæller hun.

Derfor er det også en god idé at udbrede kurset til endnu flere kommuner - både for den enkelte og for at spare penge i de offentlige kasser, forklarer overlæge Torsten Jonsson.

Penge at spare

- Det vil være en rigtig god forretning, for udgifterne i forbindelse med behandling er tjent mange gange ind igen. Formentlig fordi vi ved den hurtige indsats undgår, at folk ryger ud af arbejdslivet, uddyber han.

Hos Trygfonden bakker forskningschef Anders Hede op om overlægen. Kroniske smerter er dyrt for samfundet og kan være ødelæggende for både patienterne og deres familier.

- Det er meget livskvalitetsnedsættende at have kroniske smerter, det er noget der går ud over ens sexliv, ens arbejdsliv og familieliv. I mange job skal man levere, og der er drøn på, og det er meget hårdt med konstante smerter, siger han.

Metode udviklet i USA

På kurserne lærer smertepatienter at tackle de daglige udfordringer af andre, der er ved, hvordan det er at have ondt hver dag. Det sker på baggrund af et kursusprogram udviklet ved det anerkendte amerikanske universitet Stanford University.

Smertepatienterne bliver først og fremmest undervist i at sætte sig et mål og nå det. Det sker ved at fokusere på handleplaner og problemløsning samt gennem en revurdering af deres symptomer. De bliver samtidig opfordret til at finde nogle rollemodeller, de kan spejle sig i.