Samfund

Forbud ophævet efter 15 år: Nu vil Japan igen have danske bøffer

Efter 15 år med forbud kan danske bøffer nu igen sælges i Japan. Japan har ophævet et 15 år gammelt importforbud mod det danske kød.

I 15 år har et importforbud på grund af frygt for kogalskab forhindret, at der blev solgt danske bøffer i Japan. Men nu har Japan ophævet forbudet mod import af det danske kød, skriver blandt andet landbrugshjemmesiden agriview.com.

Den japanske beslutnig om at ophæve importforbudet for dansk kød, kommer efter beslutninger om at ophæve lignende importforbud for kød fra Frankrig, Irland, Holland og Polen.

Japan indførte imporforbudet på kød fra EU i 2001 af frygt for kvægsygdommen Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) - på dansk kendt som kogalskab.

Forbud tog ikke højde for streng kontrol

Imporforbudet var ifølge agriview.com mere vidtgående end de standarder, der er sat af Verdensorganisationen for dyresundhed, og det tog ikke hensyn til de strenge kontrol- og overvågningsmekanismer, der er i EU-landene, som sikrer kvaliteten af europæisk bøf- og bøfprodukter.

Nu håber EU-kommissærerne Phil Hogan, Vytenis Andrikaitis og Cecilia Malmström, der henholdsvis er kommissærer for landbrug, madsikkerhed og handel, at det japanske importforbud på bøfkød også bliver hævet for de øvrige lande.

- Vi ser frem til, at Japan åbner sit marked for de øvrige EU-medlemslande i den nærmeste fremtid. Alle tjenester i kommissionen arbejder sammen med EU-delegationen i Japan sammen for at åbne det japanske marked for bøf og bøfprodukter fra EU og alle de medlemslande, der er interesseret i at eksportere, hedder det i en samlet udtalelse fra de tre kommissærer.

Ifølge den danske slagterigigant Danish Crown er det endnu uvist, hvad ophævelsen af importforbudet betyder for den danske virksomheds eksportmuligheder på det japanske marked. Men administrerende direktør Finn Klostermann, Danish Crown Beef, glæder sig over den japanske beslutning.

- Det giver os mulighed for at afsætte utraditionelle udskæringer som mellemgulvsmuskler og tunge, der er af den vanlige høje Danish Crown-kvalitet, på det japanske marked, ligesom vi også oplever interesse for produktionskød og udskæringer fra forfjerdingerne, siger Finn Klostermann.

Værdifuldt med åbning af japansk marked

Men Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Københavns Universitet, Sektion for Produktion, Markeder og Politik, vurderer at genåbningen af det japanske marked kan vise sig værdifuld for danske virksomheder.

- Dansk landbrug har et godt renomme i Japan, og derfor vil det være værdifuldt også at få adgang til de japanske marked for oksekød. Ved at få adgang til Japan forbedres afsætningsmulighederne, og dermed kan der også sikres danske landmænd bedre priser, skriver Henning Otte Hansen i en mail til TV 2.

Han skriver også, at virksomhederne i Japan kan afsætte produkter, der ikke kan afsættes andre steder.

- Det specielle er, at Japan efterspørger særlige kød-udskæringer, som der ikke er så stor efterspørgsel efter andre steder, så det er ekstra positivt, skriver Henning Otte Hansen. Han understreger, at genåbningen af det japanske marked er vigtig - men ikke kan redde den skrantende danske eksport af oksekød.

- Det er også tiltrængt, for den danske kvægsektor (mælk- og oksekødproduktion) er noget vingeskudt p.t., omend eksport til Japan ikke redder erhvervet, skriver Henning Otte Hansen.