Samfund

Vinterberg: "Kollektivet" er en bredere film

Instruktøren bag "Kollektivet" glæder sig over positiv modtagelse af filmen ved tysk filmfestival.

Onsdag aften blev den danske instruktør Thomas Vinterbergs film "Kollektivet" vist ved filmfestivalen i Berlin.

Her fik den ifølge instruktøren selv en positiv modtagelse af festivalens publikum.

- Det lød, som om det gik godt. Det var et entusiastisk og lykkeligt publikum. Store klapsalver, grin de rigtige steder og mænd, der græd. Det er altid et godt tegn. Så har der sikkert også været et par kvinder, der har grædt på et tidspunkt, siger han til Ritzau.

Filmen kommer ikke ud af ingenting. Fra Thomas Vinterberg var syv, og 11 år frem, boede han selv i kollektiv.

- Jeg savner den tid og det den repræsenterede. Fællesskabet. Morskaben. Galskaben. Humoren. Det løsslupne ved den tid og det hus, jeg boede i. Det er noget, jeg ofte refererer til, og det har været med til at definere min karriere, fortæller han fra Berlin.

- Jeg kan se mange paralleller i de valg, jeg har taget siden. Eksempelvis Dogme 95. Alene det at være en del af et filmhold minder om et kollektiv.

Den danske instruktør opnåede sammen med nogle af sine kolleger, såsom Lars von Trier, berømmelse for netop det filmiske oprør, som dogmefilmene repræsenterede.

Oprøret er nu gemt væk ifølge Vinterberg, og "Kollektivet" er en anden måde at nå det mål, som instruktøren har sat sig.

- Min ambition har altid været at skabe noget nøgent og rent. Hvis jeg lavede "Kollektivet" som dogme i dag - det ville slet ikke kunne lade sig gøre, fordi det er en periodefilm - ville det ligne en stiløvelse, siger han.

I 2010 var Vinterberg med ved filmfestivalen i Berlin - dengang med filmen "Submarino." I 2016 har festivalen dog fået en anden film og en anden Vinterberg at se.

- "Kollektivet" er sjovere. "Submarino" er jeg meget stolt af. Det er en film, der møder stor respekt i festivalkredse. "Kollektivet" er en bredere og mere favnende film, der har mere humor i sig. Det kan jeg også mærke her, siger han.