Samfund

Læger: Endnu en vaccineændring skaber risiko for flere fejl

Ændringer i det danske program for børnevaccination skaber mere arbejde for de praktiserende læger og øger risiko for fejl, oplyser næstformand i PLO.

Statens Serum Institut (SSI) har for anden gang på to år tekniske problemer med vaccineproduktionen og bliver derfor nødt til igen at foretage midlertidige ændringer i det danske børnevaccinationsprogram.

Det skaber mere arbejde og problemer for de praktiserende læger, fordi risikoen for at begå fejl bliver større, lyder det fra næstformanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Niels Ulrich Holm.

- Nu kan man for anden gang ikke skaffe en standardvaccine. Vi har børn på tre, fem og 12 måneder, der skal vaccineres, og selv om vi i det danske vaccineregister kan se, hvilken vaccine børnene har fået, er der risiko for at begå fejl, når vi skal se, hvilken vaccine, vi skal give i hvilken sammenhæng, siger han til TV 2.

12 måneders børn skal have dansk vaccine, men…

Den midlertidige ændring af børnevaccinationsprogrammet betyder, at børn i 2016 vil blive stukket med en vaccine fra et fransk medicinalfirma, Sanofi Pasteur MSD. Udover at give beskyttelse mod de sædvanlige sygdomme, giver denne vaccine også livslang beskyttelse mod hepatitis B, hvis vaccinen vel at mærke bliver givet tre gange.

Dog skal de børn, der allerede er blevet vaccineret en eller to gange med Statens Serum Instituts egen vaccine – der ikke indeholder beskyttelse mod hepatitis B – færdigvaccineres med netop den danske vaccine.

Det giver nogle udfordringer, forklarer Niels Ulrich Holm:

- Nu skal vi prøve at færdigvaccinere de børn, der kommer til deres årsvaccine (den tredje vaccine ved 12 måneder, red.), men hvis vi ikke har flere, eller de ikke er blevet leveret, så skal vi give dem vaccinen med hepatitis B. Hvis det bliver tilfældet, skal børnene så vaccineres yderligere to gange med en boostervaccine for at blive færdigvaccineret og for at få livslang beskyttelse mod hepatitis B.

Børn skal færdigvaccineres – med den ene eller anden vaccine

Når børnene er vaccineret tre gange – uanset om vaccinationerne har været en kombination af de to vacciner – er børnene beskyttet mod de sædvanlige sygdomme i børnevaccinationsprogrammet, som er difteri, stivkrame, kighoste, polio og Hæmophilus influenza B-infektion.

Beslutningen skal bero på sundhedsfaglige spørgsmål og ikke markedskræfterne

Niels Ulrich Holm

Alligevel skal lægerne være opmærksomme på, at børnene møder op til yderligere vaccination, hvis de er blevet stukket en eller to gange med den udenlandske vaccine, der indeholder beskyttelse mod hepatitis B.

- Hvis forældrene ikke møder op, fordi børnene er vaccineret tre gange og er beskyttet mod de sædvanlige sygdomme, skal lægerne alligevel kontakte forældrene, fordi de skal færdigvaccineres mod hepatitis B, fortæller Niels Ulrich Holm.

Samme udfordring gjorde sig gældende i 2014, hvor Statens Serum Institut også på grund af tekniske problemer lavede midlertidige ændringer i det danske børnevaccinationsprogram og brugte en vaccine, Infanrix hexa, fra en tysk producent, der også indeholdt beskyttelse mod hepatitis B.

Derfor vaccinerer man ikke mod hepatitis B i Danmark

Problemerne opstår, fordi Danmark, i modsætning til mange andre lande, har valgt ikke at inkludere vaccination mod hepatitis B i det danske børnevaccinationsprogram, fordi der generelt er lav risiko for smitte blandt danske børn.

Hvis der ikke generelt er risiko for, at danske børn bliver smittet med hepatitis B, hvorfor behøver man så at færdigvaccinere børn, der eventuelt måtte få et eller to stik med den udenlandske vaccine indeholdende beskyttelse mod hepatitis B?

- Fordi det ud fra et lægefagligt synspunkt ikke giver mening, at man kaster en vaccinekomponent efter folk uden at færdigvaccinere dem. Hvis der står, at man efter tre vaccinationer er beskyttet mod hepatitis B for livet, så skal man også være det, hvis man påbegynder vaccinationen med denne type vaccine, siger Niels Ulrich Holm.

børnevaccinationsprogram

Statens Serum Institut har flere gange haft tekniske problemer med produktionen af vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet:

2014: To vacciner i børnevaccinationsprogrammet blev udskiftet med en vaccine fra GlaxoSmithKline. Vaccinen indeholdt beskyttelse mod hepatitis B. 

2015: Statens Serum Instituts egen vaccine blev igen en del af vaccinationsprogrammet – uden beskyttelse med hepatitis B.

2016: Statens Serum Institut har bestilt vaccinen 'Hexyon' fra medicinalfirmaet Sanofi Pasteur MSD – med beskyttelse mod hepatitis B.

Markedskræfter skal ikke bestemme over sundhed

På trods af problemerne med de skiftende vacciner foretrækker de praktiserende alligevel, at man holder fast i det danske synspunkt om ikke at inkludere vaccine mod hepatitis B i det danske børnevaccinationsprogram.

- Beslutningen skal bero på sundhedsfaglige spørgsmål og ikke markedskræfterne, siger han og forklarer, at SSI's problemer med produktionen af den danske vaccine skyldes, at konkurrencesituationen på markedet har ændret sig på grund af færre producenter, hvilket betyder højere priser.

Folketinget har flere gange tidligere debatteret, om hepatitis B skal være en del af det danske børnevaccinationsprogram. I 2005 blev bl.a. et beslutningsforslag afvist af den daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Skulle ’det smutte’ kan børn få ekstra vacciner

Statens Serum Institut forventer, at der er nok af den danske vaccine tilbage til alle de børn, der er startet med vaccinationen med denne:

- Skulle det smutte for enkelte børn, så har Sundhedsstyrelsen besluttet, at hvis et barn alligevel skulle ende med at blive vaccineret med den nye vaccine, så får man tilbud om at blive færdigvaccineret med en hepatitis B-vaccine, så man har livslang beskyttelse mod hepatitis B, siger Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder ved Afdeling for Infektionsepidemiologi.

Han oplyser desuden, at den nye vaccine virker, som den skal, og at bivirkningerne svarer til dem, som børnene kan opleve med den danskproducerede vaccine.

Alligevel har Statens Serum Institut besluttet at føre skærpet indberetningspligt af vaccinen, da den ikke har været anvendt i Danmark før. Lægerne skal derfor indberette alle formodede bivirkninger hos de børn, som lægerne behandler.

Tjek vaccineregister eller vaccinationskort

Siden oktober 2015 har det været obligatorisk for de praktiserende læger at indberette vaccinationer til Det Danske Vaccinationsregister, som alle har adgang til med nem-id. Vaccinen vil fremgå med et batchnummer.

Hvis forældre er i tvivl om, hvorvidt deres børn er beskyttet mod hepatitis B på grund af ændringerne i vaccinationsprogrammet i 2014, kan man kigge på børnenes vaccinationskort eller kontakte egen læge.

TV 2 har forgæves forsøgt at få svar på, hvori de tekniske problemer med produktionen af den danske vaccine består, men direktøren for Statens Serum Institut er på ferie og er først tilbage fredag, lyder det.