Samfund

Her de bedste pressefotos de seneste 15 år

Fire tidligere vinderfotos. Jodi Bieber, John Stanmeyer, Mads Nissen, Finbarr O'Reilly / Jodi Bieber, John Stanmeyer, Mads Nissen, Finbarr O'Reilly

Prisen for årets bedste pressebillede er torsdag blevet uddelt. Se de seneste 15 års vindere her.

Den australske fotograf Warren Richardson har torsdag vundet prisen for World Press Photo of the Year.

Billedet "Hope for a New Life" er taget den 28. august 2015. På billedet forsøger en mand at få en baby gennem hegnet ved den ungarsk-serbiske grænse ved byen Röszke.

Warren Richardson fortæller, at han i august slog lejr med flygtninge i fem dage nær grænsen.

En dag ankom en gruppe på omkring 200 flygtninge til området, og Warren Richardson fulgte dem langs hegnet og gennem det.

- Jeg må have været sammen med dem i omkring fem timer, og vi legede katten efter musen med politiet hele natten. Jeg var udmattet, da jeg tog billedet. Det var omkring klokken tre om morgenen, og du kan ikke bruge en blitz, mens politiet forsøger at finde disse mennesker. Så jeg var nødt til at bruge måneskin alene, siger Warren Richardson om billedet.

Francis Kohn, formand for juryen, siger om begrundelsen:

- Vi kiggede tidligt på det her billede og vidste, at det var vigtigt. Det havde en sådan magt på grund af sin enkelhed, især symbolikken af ​​pigtråd. Vi troede, det havde næsten alt for at give et stærkt visuel bevis for, hvad der sker med flygtningene. Jeg synes, det er et meget klassisk foto, og på samme tid er det tidløst. Det skildrer en situation, men den måde, det er gjort på, er klassisk i den største betydning af ordet, siger han.

Hvad er World Press Photo of the Year?

World Press Photo er den største fotokonkurrence i verden, hvor de bedste billeder i forskellige kategorier findes af en jury, som også kårer årets allerbedste billede. Vinderen af World Press Photo of the Year opnår den største anerkendelse en pressefotograf kan.

På nær i 1959 og 1961 er prisen for verdens bedste pressebillede blevet uddelt hvert år siden 1955.

Det er muligt at se alle vinderbilleder, når konkurrencen senere på året bliver udstillet i Danmark.

Se alle vindere fra de seneste 15 år herunder. Billederne er alle taget år inden, prisen uddeles.

Verdens bedste billeder de seneste 15 år

  1. Australske Warren Richardson vandt i 2016.

   Den australske fotograf Warren Richardson har torsdag vundet prisen for World Press Photo of the Year.

   Billedet "Hope for a New Life" er taget den 28. august 2015. På billedet forsøger en mand at få en baby gennem hegnet ved den ungarsk-serbiske grænse ved byen Röszke.

  2. Vinder 2015: Mads Nissen, Danmark

   Den danske fotograf Mads Nissen vandt i 2015 hovedprisen i World Press Photo. Billedet er fra en reportage om homofobi i Rusland.

  3. Vinder: John Stanmeyer fra USA.

   I 2014 vandt John Stanmeyer fra USA prisen for verdens bedste billede. Billedet viser afrikanske migranter i Djibouti City, som forsøger at opfange mobilsignal fra Somalia.

  4. Vinder, 2013: Paul Hansen, Sverige

   Den svenske fotograf Paul Hansen vandt World Press Photo of the Year i 2013 for billedet af en gruppe mænd, der går gennem Gaza med ligene af to børn, der blev dræbt i et luftangreb.

  5. Vinder 2012: Samuel Aranda, Spanien

   Samuel Aranda fra Spanien vandt ved prisuddelingen i 2012 prisen for verdens bedste billede. Han vandt for billedet af en mor, der holder om sin søn, der er kommet til skade under en demonstration i Yemens hovedstad, Sanaa.

  6. Vinder 2011: Jodi Bieber, Sydafrika

   Billedet, som Jodi Bieber fra Sydafrika i 2011 modtog World Press Photo of the Year for, viser en 18-årig afghansk kvinde, der er flygtet fra sin voldelige mand.

  7. Vinder 2010: Pietro Masturzo, Italien

   Ved konkurrencen i 2010 vandt den italienske fotograf Pietro Masturzo for sit billede af en kvinde, der råber sin protest mod resultatet af præsidentvalget ud over tagene i Iran i 2009.

  8. Vinder 2009: Anthony Suau, USA

   Under finanskrisen i 2008 er en amerikansk betjent ved at sikre, at nogle tvangsfjernede beboere har forladt deres hjem i Cleveland i staten Ohio.

  9. Vinder 2008: Tim Hetherington, Storbritannien

   Den britiske fotograf Tim Hetheringtons foto af en udmattet amerikansk soldat, der tager sig et tiltrængt hvil i en bunker i Afghanistan, vandt prisen for World Press Photo of the Year i 2008.

  10. Vinder 2007: Spencer Platt, USA

   Amerikaneren Spencer Platt vandt i 2007 prisen for World Press Photo of the Year for billedet af en gruppe unge libanesere, der kører gennem et ødelagt område i Beirut.

  11. Vinder 2006: Finbarr O'Reilly, Canada

   Ved prisuddelingen i 2006 vandt Finbarr O'Reilly fra Canada den prestigefyldte konkurrence med billedet af en mor med sit barn under en tørke i Niger i 2005.

  12. Vinder 2005: Arko Datta, Indien

   Indiske Arko Datta vandt World Press Photo 2005 for sit billede af en sørgende kvinde, der mistede en slægtning under tsunamien, som ramte Sydøstasien i december 2004. Mindst 230.000 personer blev dræbt.

  13. Vinder 2004, Jean-Marc Bouju, Frankrig

   Ved konkurrencen i 2004 vandt Jean-Marc Bouju for billedet af en irakisk krigsfange, der trøster sin fireårige søn ved en amerikansk militærbase i Irak i 2003.

  14. Vinder 2003: Eric Grigorian, Armenien

   Eric Grigorian fra Armenien vandt den fornemme pris for billedet af en dreng, der har mistet sin far under et jordskælv i 2002.

  15. Vinder 2002: Erik Refner, Danmark

   I 2002 vandt endnu en dansker prisen for verdens bedste pressebillede. Erik Refner vandt for billedet af en etårig dreng, der er død af dehydrering. Billedet er taget i en flygtningelejr i Pakistan, hvor tusindvis af afghanere flygtede til.