Samfund

Fra hjem til bordel: Maria oplevede et Airbnb-mareridt

Alt tyder på, at 24-årige Marias lejlighed i Aalborg blev brugt til prostitution, da hun for nylig lejede den ud til et par fra Estland.

Flere og flere danskere oplever tilsyneladende, at deres lejligheder bliver omdannet til bordeller, når de lejer dem ud gennem Airbnb.

I hvert fald har Københavns Politi inden for den seneste uge fået syv anmeldelser om det, og det sker ugen efter, at Stockholms Politi kunne oplyse, at mange lejligheder i byen bruges til prostitution.

En af de danskere, hvis lejlighed efter alt at dømme er blevet misbrugt, er 24-årige Maria fra Aalborg. Hun ønsker hun ikke at stå frem med efternavn og billede, men TV 2 er bekendt med hendes identitet.

- Jeg udlejede til en pige fra Estland. Hende og hendes kæreste skulle bo der. Men da de ankom, så det hele lidt mærkeligt ud, fortæller hun til TV 2.

Fandt på påskud for at kigge forbi

Ifølge Maria lignede de to gæster ikke ligefrem et par. Manden var meget stille og holdt sig i baggrunden, mens kvindens hår og påklædning vakte opsigt. Og den spirende mistanke hos Maria fik mere næring de kommende dage.

Fakta om AirBnb

  • AirBnb blev stiftet i 2008 i San Francisco.
  • Tjenesten er aktiv i 190 lande og 34.000 byer verden over.
  • Mere end 60 millioner mennesker brugte den sidste år.
  • AirBnb har 21.000 værter i Danmark.
  • 405.000 mennesker besøgte sidste år Danmark via AirBnb.

Kilde: AirBnb

- Jeg kørte forbi lejligheden flere gange, og hver gang var der rullet helt ned alle steder. Både i køkkenet, stuen, badeværelset. Alt var lukket helt til.

Maria bor mest hos sin kæreste, og lejer derfor ofte lejligheden ud gennem Airbnb. Men hun havde aldrig oplevet så underlige gæster før. Så hun besluttede sig for at tjekke op på dem.

- Jeg fandt på nogle påskud for at kigge forbi. At jeg skulle hente nogle ting og sådan. Og hver gang skulle jeg aftale et meget specifik tidspunkt. Og der lugtede altid som om, der lige var blevet gjort meget grundigt rent.

- Fyren sad altid bare i sofaen. Pigen var klædt lidt specielt på. Hun havde meget lavtaljede cowboyshorts og en top med bar mave, rigtig meget makeup, falske øjenvipper og helt afbleget hår, fortæller Maria.

Fandt et muligt regnskab

Mens de to estere boede i Marias lejlighed, hørte hun om historien fra Stockholm, hvor mange lejligheder bliver brugt til bordeller. Hun tog derfor sin kæreste med hen til lejligheden. Han fornemmer en underlig lugt i lejligheden, og pigen fortæller dem noget usammenhængende.

- Hun siger, at de skal til Sverige, hvor de også kom fra, fordi hun har et arbejde der. Men hun havde tidligere fortalt, at hun ikke havde noget arbejde, siger Maria.

De to estere bor i hendes lejlighed i omkring tre uger indtil 8. februar. Men efter de er taget af sted, bliver Marias mistanke kun styrket. En af hendes naboer spørger hende, om hun godt er klar over, at der kommer og går personer til lejligheden hele tiden.

Maria fandt desuden en lap papir, hvor der ud for hver dato står et ganske højt beløb i danske kroner - formentlig et regnskab, mener Maria.

- Jeg er 97 procent sikker på, hvad der er foregået der. Det har været virkelig klamt at finde ud af, siger hun.

Da Maria ikke kan bevise noget, har hun dog ikke anmeldt noget til politiet.

Vil være mere kritisk i fremtiden

Maria har oplyst Airbnb om den ubehagelige oplevelse, og i fremtiden vil hun tænke meget mere over, hvem hun udlejer til.

- Jeg vil ikke udleje til udlændinge mere, og fra nu af bliver det kun et par dage ad gangen. Jeg skal til at være lidt mere kritisk, siger hun.

Pigen fra Estland har siden skrevet til Maria og spurgt, om de kan komme tilbage til Aalborg til marts.

- Men det kommer vist ikke til at ske.

- Gik helt i panik

Maria er ikke den eneste, der har haft samme dårlige oplevelse. Ud over de seneste anmeldelser til Københavns Politi, så skrev Politiken tilbage i september om fem forskellige tilfælde, hvor lejligheder var blevet omdannet til bordeller.

Et af ofrene, Kristina Due, fortalte ved den lejlighed sin historie.

- Jeg gik helt i panik og bankede hårdt på døren uden egentlig at overveje hvem og hvor mange, der befandt sig på den anden side, fortalte Kristina Due, der lykkedes med at få smidt lejerne ud af sit hjem.

Airbnb ønsker ikke at udtale sig direkte til TV 2, men Simon Letouze fra virksomhedens PR-afdeling sender denne udtalelse via mail:

'Vi har en nultolerancepolitik over for problemer som dette. Mere end 70 millioner gæster har benyttet sig af Airbnb og problemer for værter og gæster er ekstremt sjældne. Når vi bliver gjort opmærksomme på problemer, arbejder vi hurtigt for permanent at fjerne dårlige aktører fra vores fællesskab.'

Har du oplevet, at dit hjem er blevet brugt til prostitution gennem AirBnb? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til esch@tv2.dk.