Samfund

Statens Serum Institut kan igen ikke producere nok børnevaccine

Seruminstituttet har igen problemer med produktionen af børnevaccinen og er nødt til at hente erstatning ind fra udenlandsk firma. Mor er bekymret.

Statens Serum Institut, SSI, har gennem længere tid haft en række tekniske problemer med vaccineproduktionen, og problemerne medfører nu igen en midlertidig ændring i børnevaccinationsprogrammet.

Det fortæller Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder ved Afdeling for Infektionsepidemiologi, til TV 2.

børnevaccinationsprogram

Statens Serum Institut har flere gange haft tekniske problemer med produktionen af vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet:

2014: To vacciner i børnevaccinationsprogrammet blev udskiftet med en vaccine fra GlaxoSmithKline. Vaccinen indeholdt beskyttelse mod hepatitis B. 

2015: Statens Serum Instituts egen vaccine blev igen en del af vaccinationsprogrammet – uden beskyttelse med hepatitis B.

2016: Statens Serum Institut har bestilt vaccinen 'Hexyon' fra medicinalfirmaet Sanofi Pasteur MSD – med beskyttelse mod hepatitis B.

Konkret betyder det, at spædbørn, som påbegynder vaccinationsprogrammet nu, ikke længere vil blive vaccineret med Seruminstituttets egenproducerede børnevaccine.

- Vi har taget konsekvensen af den manglende produktion og har i stedet indkøbt en vaccine, som skal gælde som en midlertidig erstatning i det kommende år, siger Palle Valentiner-Branth.

Det samme var tilfældet i 2014 – mere om det længere ned i artiklen.

Ny vaccine beskytter mod ekstra sygdom

Statens Serum Institut har bestilt vaccinen 'Hexyon' fra medicinalfirmaet Sanofi Pasteur MSD. Udover at beskytte mod de sædvanlige sygdomme (difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hæmophilus influenza B-infektion), beskytter den franske erstatning også mod hepatitis B.

- Den er startet med at blive udrullet til landets praktiserende læger mandag i denne uge, så nye børn vil i det kommende år blive vaccineret med den nye vaccine, siger Palle Valentiner-Branth og uddyber:

- Børn, der allerede er begyndt på Seruminstituttets egen børnevaccine, vil fortsætte med den. Det er ikke sådan, at vi er løbet tør for vaccine, den kan godt leveres i mindre mængder.

Mere end tre millioner doser givet på verdensplan

'Hexyon' er godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og anvendes allerede i andre vesteuropæiske lande, herunder Tyskland og Belgien.

Ifølge Statens Serum Institut, er der på verdensplan givet over tre millioner doser af denne vaccine. Alligevel erkender Palle Valentiner-Branth, at det er 'ærgerligt', at Danmark er nødt til at bruge erstatningen.

- Men Danmark er ikke det eneste land, der for tid til anden oplever mangel på vacciner. Det vigtigste er, at børnene kan blive vaccineret, og det kan de godt i Danmark, siger Palle Valentiner-Branth.

Selvom vaccinen er en anden, skal forældre gå til lægen, som de normalt ville have gjort. Børnene skal stadig vaccineres, når de er henholdsvis tre, fem og 12 måneder gamle.

Bekymret mor: Er den lige så god som den gamle vaccine?

Trine Møller Olsen fra Rødovre er mor til Sofus på ét år. Da han tidligere i februar skulle have det sidste af de i alt tre stik, var beskeden fra lægehuset, at de ikke havde flere børnevacciner på lager.

Da Sofus ved et tilfælde skulle til lægen for en forkølelse en uges tid senere, fik han det sidste stik, og Trine Møller Olsen fik samtidig at vide, at hun var en af de heldige, der nåede at få den danske vaccine.

- Jeg er glad for, at Sofus nåede at få den rigtige vaccine. Jeg kan godt være bekymret for, om den nye vaccine er gennemtestet nok og er lige så god som den gamle, siger hun til TV 2, og tilføjer en undren:

- Hvorfor skal det kun være en midlertidig løsning, hvis den er lige så god, hvis ikke bedre, end den vaccine, Seruminstituttet producerer selv? Det er noget, vi som forældre har ret til at få at vide.

Skal dit barn også stikkes med børnevaccinen inden for det næste år, og er du som forælder bekymret for den nye vaccine? Så vil TV 2 gerne høre fra dig på 1234@tv2.dk.

SSI: Intet at være bekymret for

Hos Statens Serum Institut maner Palle Valentiner-Branth de bekymringer, forældre måtte have, i jorden.

- Der er intet at være bekymret for. Den nye vaccine virker, som den skal, og bivirkningerne fra den nye vaccine svarer til dem, børnene kan opleve med den nuværende vaccine, siger han.

Alligevel har Statens Serum Institut besluttet at føre skærpet indberetningspligt af vaccinen, da den ikke har været anvendt i Danmark før. Læger skal derfor indberette alle formodede bivirkninger hos de børn, lægerne behandler.

Det er muligt at læse mere om den nye vaccine på Seruminstituttets hjemmeside.

Børn kan blive tilbudt særlig vaccine

Tekniske problemer var også i 2014 skyld i, at Statens Serum Institut måtte udskifte vacciner i det danske vaccinationsprogram. Dengang faldt valget på en vaccine fra medicinalgiganten GlaxoSmithKline ved navn Infanrix Hexa – og dengang blev beskyttelse mod hepatitis B også en del af vaccinen.

Problemerne med de skiftende vacciner kan opstå, fordi børnene som led i børnevaccinationsprogrammet skal have i alt tre vacciner i løbet af det første leveår. Palle Valentiner-Branth oplyser, at ingen børn, der i 2015 er startet med den danske vaccine fra Statens Serum Institut – der ikke indeholder beskyttelse mod hepatitis B – skal have de sidste af i alt tre stik med nye udenlandske vaccine, der indeholder hepatitis B, i 2016.

- Vi forventer, at der er nok af den danske vaccine tilbage til alle de børn, der er startet vaccinationen med denne. Skulle det smutte for enkelte børn, så har Sundhedsstyrelsen besluttet, at hvis et barn alligevel skulle ende med at blive vaccineret med den nye vaccine, så får man tilbud om at blive færdigvaccineret med en hepatitis B-vaccine, så man har livslang beskyttelse mod hepatitis B.

Det samme gjorde sig gældende for børn født i 2013, men som også i 2014 fik et eller flere stik med den udenlandske vaccine med beskyttelse mod hepatitis B. Tilbuddet om eventuel opfølgende vaccine med livslang beskyttelse mod hepatitis B udløb imidlertid den 31. december 2015.

Tjek dine egne og dine børns vaccinationer i register

Det er lægens opgave at holde øje med, hvilken vaccine børnene har modtaget.

- Lægerne skal være opmærksomme på de her tilfælde, hvor børn ikke er fuldt beskyttede med hepatitis B, hvis de kun har fået en enkelt eller to vaccinationer med en hepatitis B-holdig vaccine. Det har vi beskrevet for lægerne. Ellers har vi på Statens Serum Institut en telefonlinje til sundhedspersonale, hvis der skulle være spørgsmål.

Det skyldes, at tre vaccinationer med vaccinen indeholdende beskyttelse mod hepatitis B giver livslang beskyttelse mod leversygdommen. Da børnene får vaccinen, når de er henholdsvis tre, fem og 12 måneder gamle, skal lægerne derfor være opmærksomme på, hvor mange stik børnene - der er født i 2013, 2014, 2015 (og nu 2016) - har fået og får med den udenlandske hepatitis B-holdig børnevaccine.

Hvor mange gange har dit barn fået udenlandsk vaccine?

Statens Serum Institut oplyser, at alle kan gå ind i registeret for vacciner for at se, hvilke vaccinationer man selv og eventuelle børn har modtaget. Registeret går tilbage til 1997.

Palle Valentiner-Branth oplyser, at Statens Serum Institut er i fuld gang med at producere den danske vaccine – uden beskyttelse mod hepatitis B.

- Den vil blive produceret i hele 2016 for at opbygge nogle store lagre, så leverancen kan blive mere stabil de næste år.

TV 2 har forgæves forsøgt at få svar på, hvori de tekniske problemer med produktionen af den danske vaccine består, men direktøren for Statens Serum Institut er på ferie og først tilbage sidst på ugen.