Samfund

Amerikansk præsidentkandidat får CNN til at besøge Danmark

Efter Bernie Sanders adskillige gange har sagt, at USA bør efterligne Danmark, har en politisk rapporter fra CNN nu besøgt Danmark.

I oktober 2015 kom Danmark pludselig i rampelyset, efter at præsidentkandidat Bernie Sanders i en politisk debat på CNN nævnte, at USA kunne lære meget fra Danmark. 

-  Jeg tror vi skal kigge nærmere på lande som Danmark, Sverige og Norge og lære, hvad de har udrettet for deres arbejdende befolkning, sagde Bernie Sanders. 

Det er ikke første gang, at senatoren har udtrykt varme følelser for Danmark. Tilbage i 2013 talte han positivt om det danske velfærdssystem. 

- I stedet for at promovere et system, hvor få har meget, så har de udformet et system, som som garanterer en stærk minimal levestandard for alle - herunder børn, ældre og handicappede, sagde Sanders. 

Efterfølgende har der været livlig debat i USA, hvorvidt Bernie Sanders har ret eller ej, hvilket fik Chris Moody, som er politisk journalist på CNN, til at tage turen til Danmark for at undersøge, hvad USA kan lære af Danmark. 

Den danske model er for homogen til USA

På mange områder er Danmark og USA to meget forskellige lande, og en af de slående forskelle er ifølge Chris Moody den etniske ensartethed, som er i Danmark. 

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-captioned data-instgrm-version="6" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:8px;"> <div style=" background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:28.125% 0; text-align:center; width:100%;"> <div style=" background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAAGFBMVEUiIiI9PT0eHh4gIB4hIBkcHBwcHBwcHBydr+JQAAAACHRSTlMABA4YHyQsM5jtaMwAAADfSURBVDjL7ZVBEgMhCAQBAf//42xcNbpAqakcM0ftUmFAAIBE81IqBJdS3lS6zs3bIpB9WED3YYXFPmHRfT8sgyrCP1x8uEUxLMzNWElFOYCV6mHWWwMzdPEKHlhLw7NWJqkHc4uIZphavDzA2JPzUDsBZziNae2S6owH8xPmX8G7zzgKEOPUoYHvGz1TBCxMkd3kwNVbU0gKHkx+iZILf77IofhrY1nYFnB/lQPb79drWOyJVa/DAvg9B/rLB4cC+Nqgdz/TvBbBnr6GBReqn/nRmDgaQEej7WhonozjF+Y2I/fZou/qAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;"></div></div> <p style=" margin:8px 0 0 0; padding:0 4px;"> <a href="https://www.instagram.com/p/BB290WXACKN/" style=" color:#000; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none; word-wrap:break-word;" target="_blank">Here are a few things I learned about Denmark.</a></p> <p style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;">En video slået op af Chris Moody (@chrismoodycnn) den <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2016-02-16T19:26:48+00:00">16. Feb 2016 kl. 11:26 PST</time></p></div></blockquote>
<script async defer src="//platform.instagram.com/en_US/embeds.js"></script>

I modsætning til en forskelligartet befolkning af indvandrere i USA er hele 90 procent af den danske befolkning af dansk herkomst, hvilket ifølge den danske økonom Lars Christensen gør politisk enighed væsentlig nemmere. 

- Jeg tror kun den danske model fungerer, fordi vi i bund og grund allesammen er ens. Måske du kunne indføre systemet i Utah, men at gøre det på tværs af USA, det finder jeg helt umuligt, fordi alle amerikanerne er så forskelligt, siger Lars Christensen til CNN. 

Et frit land er det forkerte ord

En af de ting, som Bernie Sanders fokuserer på, når han taler om den danske model, er de friheder som det danske system tillader, hvor alle for eksempel har mulighed for frit sundhedssystem og fri uddannelse. 

Ifølge Chris Moody er denne forestilling om den danske model dog lidt forenklet.

- "Frit" er faktisk en forkert måde at beskrive de forskellige muligheder. Danskerne har et af de højeste skattetryk, hvor topskatten ligger omkring 60 procent. Den amerikanske topskat ligger på under 40 procent til sammenligning, skriver Chris Moody til CNN

Et land der stoler på regeringen 

Danske statsborgere synes også at have en højere komfort og tillid til regeringen end i USA, forklarer Chris Moody. 

- Man ville være hårdt presset for at finde en dansk politiker, der er enig med Ronald Reagans udtryk: De mest skræmmende ord i det engelske sprog er: Jeg er fra regeringen, og jeg er her for at hjælpe, siger Chris Moody. 

Modsat amerikanerne, der generelt syntes at have en stor mistillid til deres regering, handler det ifølge chefredaktør Bo Lidegaard ikke om, hvor meget regeringen bestemmer, men hvad den enkelte dansker får. 

- Spørgsmålet er ikke, hvor meget du betaler i skat, eller hvor stor regeringen er. Det handler om, hvad du får, for det du betaler. Vi betaler en høj skat, men vi får meget tilbage, siger Bo Lidegaard til CNN. 

Ikke første gang, at Danmark bliver nævnt 

Selvom Danmark udelukkende roses af Bernie Sanders, så er Danmark også andre gange blevet nævnt i mere negative vendinger i det amerikanske præsidentvalg. 

Allerede i efteråret 2015 kommenterede Hillary Clinton Bernie Sanders udtalelser om Danmark.

- Jeg elsker Danmark, men vi er USA. Det er vores job at sørge for at kapitalismen ikke skaber større ulighed, men det vil være en stor fejl at vende ryggen til det (kapitalismen, red.), der skabte den største middelklasse i verdenshistorien, lød det fra Hillary Clinton som modsvar til Bernie Sanders opfordring om at se på den danske model, sagde Hillary Clinton. 

Debatten mellem Bernie Sanders og Hillary Clinton er imidlertid ikke det eneste eksempel på, at Danmark fik en kort gæsteoptræden i den amerikanske valgkamp.

I februar lød det for eksempel fra den republikanske politiker Ted Cruz, at Donald Trump ville bombe Danmark, hvis han bliver USA's næste præsident. 

- Vi risikerer at vågne op en morgen og så har Donald, hvis han er præsident, bombet Danmark, sagde Ted Cruz.

Du kan se hele indslaget med den politiske journalist fra CNN, Chris Moody, herunder eller på linket her

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/U_U5THLkbfA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>