Samfund

Ægtepar har barrikaderet sig bag pigtråd og plankeværk

Bizar nabostrid har fået ældre ægtepar til at barrikadere sig bag pigtråd og plankeværk.

Det ældre ægtepar har – som de selv ser det – vægtige grunde til at barrikadere sig bag plankeværk, pæle og trådhegn i deres parcelhus i Esbjerg.

De siger, at det er naboen, der har gjort det nødvendigt for dem at omdanne parcelhushaven til et fort.

- Vi har 30 roser, der er blevet slået ihjel, fordi han fik sin hund til at tisse på dem. Han er besat af at lade sin hund tisse på roserne. Han bruger også salpetersyre. Han sniger sig ind og vander roserne, siger kvinden i det barrikaderede hus Grethe Kristensen.

Har du set ham gøre det?

-Nej, men jeg kan mærke det på roserne. De er helt våde, siger hun.

Nabostriden har over flere år udviklet sig til den nuværende krigstilstand, hvor ægteparret har buret sig inde bag et plankeværk så højt, at naboen ikke kan komme over selv med hans højeste stige. Nu er det et spørgsmål om principper:

- Det er jo ikke ham der skal vinde, siger Grethe Kristensen.

Antropolog Anne-Marie Christensen har forsket i – og skrevet en bog om – nabokonflikter. Hun vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger, at det er klassisk, at en nabokonflikt får lov at vokse de involverede over hovedet:

- Alting starter i det små. Vi er meget konfliktsky. Bolden får lov til at trille alt for længe, før vi gør noget. Vi opbygger negative tanker om at ”han er en idiot”, vi opgiver dialogen og det stresser os voldsomt, siger hun.

Hun understreger, at alle mennesker kan komme ud for en nabokonflikt. Faktisk har 44 procent af alle danskere ifølge en meningsmåling, foretaget for Søndagsavisen, prøvet at have en konflikt med naboen.

- Vi er rigtigt dårlige til at håndtere den slags konflikter. Vi har ikke kompetencerne til at tale os til rette. I stedet siger vi: ”Der må være nogen, der kan gøre noget”. Kommunen eller politiet eller nogle andre. Vi kan ikke finde ud af at gå over til naboen og ringe på og sige: ”Her er noget, som vi ser forskelligt på”, siger Anne-Marie Christensen.

Naboen til ægteparret i Esbjerg har ikke ønsket at kommentere sagen. Andre beboere fra området afviser dog beskyldningerne mod naboen for at ødelægge roserne hos det forskansede par.