Samfund

Danskerne har sympati for hjemløse - men er utrygge ved andre udsatte grupper

Danskerne har generelt sympati for socialt udsatte, men sympatien er klart større for hjemløse end for misbrugere, viser ny undersøgelse.

En ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Rådet for Socialt Udsatte, viser blandt andet, at mere end syv ud af ti danskere mener, at samfundets hjælp til hjemløse er utilstrækkelig. Knap fire ud af ti får ligefrem dårlig samvittighed, når de ser en hjemløs på gaden.

Ifølge undersøgelsen har danskerne fået mere sympati for de socialt udsatte end tidligere, men sympatien ligger på et højere niveau for de hjemløse, end for eksempelvis misbrugere.

- Jeg tror, det handler om, at danskerne har lettere ved at forestille sig, hvordan det må være at leve på gaden - ikke at have sit eget hjem. Og så er det nok også et udtryk for, at danskerne grundlæggende ikke mener, at der burde findes hjemløse i et så velstående land som Danmark, siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen, til TV 2 og fortsætter:

- Desuden har mange danskere et godt forhold til deres lokale Hus Forbi-sælger. Det er i høj grad med til at give hjemløse et ansigt – og med til at give mange danskere en relation til hjemløse.

Ikke samme sympati for stofmisbrugere

Undersøgelsen viser også, at langt færre reagerer på samme måde, når det kommer til stof- og alkoholmisbruger eller prostituerede.

Mere end halvdelen og knap fire ud af ti tilkendegiver i undersøgelsen, at det fremkalder en følelse af utryghed, når de ser en stofmisbruger. Heller ikke prostituerede fremkalder den samme følelse af sympati som de hjemløse.

Virkeligheden er dog, at mange socialt udsatte faktisk tilhører flere af kategorierne. Derfor bør og kan man ikke skelne så hårdt mellem grupperne, mener Rådet for Socialt Udsatte.

- Vi må alle må huske på, at hjemløsheden sjældent står alene. Ofte ledsages den af misbrug eller psykisk sygdom, så jeg kunne da ønske mig, at danskernes sympati for hjemløse strakte sig videre til andre former for udsathed, siger Jann Sjursen.

Et samfundsproblem

Selvom cirka hver fjerde mener, at dovenhed og mangel på viljestyrke blandt socialt udsatte kan være del af årsagen, så har danskerne generelt sympati for de svage i samfundet, mener Jann Sjursen.

Han mener med afsæt i undersøgelsen, at langt de fleste danskere ikke ser udsathed som den enkeltes problem, men et samfundsproblem. Et faktum, som danskerne ifølge ham kan være stolte af, siger han.

Herunder kan du se nogle udvalgte grafer fra undersøgelsen, hvor 1013 danskere deltog.