Samfund

Et år efter terrorangrebet i København: Her er dagens mindearrangementer

For et år siden blev to mennesker skudt og dræbt under terrorangrebet i København. 

Års-dagen for terrorangrebet i København markeres dagen igennem. Du kan følge begivenhederne live på tv2.dk og TV 2 News. 

Her er dagens program: 

11.15: Krudttønden

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og overborgmester Frank Jensen (S) lægger blomster ved Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard mistede livet og fire politibetjente blev såret. 

11.45: Synagogen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og overborgmester Frank Jensen lægger blomster ved Københavns Synagoge i Krystalgade i Indre By, hvor Dan Uzan, der stod vagt ved en privat fest, blev skudt og dræbt og to betjente blev såret. 

13.00: Landstingssalen, Christiansborg

Finn Nørgaard-foreningen, der blev stiftet efter filminstruktørens død, uddeler Finn Nørgaard-prisen i Landstingssalen på Christiansborg. Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager og holder tale. 

- Det er et arrangement, som mindes og i taknemmelighed kigger tilbage på det, Finn Nørgaard gjorde og stod for, men som også er en prisuddeling til dem, som gør noget for vores samfund og unge, som lever i en udsat situation, forklarer Ole Mølgaard, formand for Finn Nørgaard-foreningen. 

- Finn var jo det her ekstremt generøse menneske, som altid ville gøre alt for at hjælpe andre. Han havde et særligt fokus på unge mennesker, som på en eller anden måde var ved at få ridser i lakken, levede i udsatte sociale områder, havde problemer eller var udstødt af fællesskabet. Prisen uddeles til et initiativ eller et menneske, som er med til at sikre, at det, der skete sidste år, ikke sker igen. 

13.00: Basketball-kamp i Hørsholm

Det jødiske samfund holder en basket-kamp til minde om Dan Uzan.

Dan Uzan-fonden og hans venner og familie har arrangeret en basketkamp, hvor et ungdomshold, der blev oprettet i hans minde, skal spille imod det hold, som Dan Uzan selv spillede mod. 

17.00: Lyskæde gennem København

Klokken 17 skal der tændes 1800 lys ved Krudttønden, som skal vandre derfra og ned ad Østerbrogade, langs søerne, ind over Dronning Louises Bro, henover Israels Plads og ned til synagogen i Krystalgade. 

- Lyset er jo om noget et symbol på varme, kærlighed, optimisme og noget positivt, vi kan samles om. Lys i mørket. Vi opfordrer alle københavnere til at være med, gå ned på gaden, tænde et lys og lade lyset tale og på den her måde også give København et kram. Denne forfærdelige begivenhed skete på gaderne i København. Vi skal tage gaderne tilbage og elske København, siger Ole Mølgaard. 

Lysene skal brænde aftenen igennem og til langt ud på natten. Du kan læse mere om begivenheden på Facebook, hvor det også fremgår, at det er et apolitisk arrangement. 

- Der vil ikke være taler i forbindelse med markeringen, da vi ønsker at lade lysene tale for sig selv, skriver arrangørerne.