Samfund

Strand i Skagen flyder med affald

Der blev fundet næsten 10.000 stykker affald

Stranden ved Skagen er mere end bare smukke solnedgange, sand og bølgeskvulp. Den byder også på tusindvis af stykker affald. Især plastik. Det fortæller DR Nordjylland.

En ny rapport placerer Skagen Nordstrand som den absolut mest forurenede af fem undersøgte danske strande.

Næsten 10.000 stykker affald, hovedparten af plastik, blev der fundet på bare hundrede meter strand ved en indsamling i 2015.

Skagens strandfoged Ole Christophersen fortæller, at han ofte vader i affald.

- Alt, hvad man kan komme i tanker om af stort og småt. Tønder, flasker, små kugler, net, poser. Det er trist; noget modbydeligt svineri, siger han.

Stammer fra fiskeskibe

Plastikken og det øvrige affald på stranden er skyllet op på kysten fra Skagerrak og stammer fra fiskeskibe, andre skibe, turister oig industriaktivitet på havet.

Det fortæller rapporten, som er lavet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

Ifølge rapporten er der altså primært tale om plastikaffald, men også gummi, metal, træ, glas og sanitære effekter som vatpinde og tamponrør.

Skibe uden for 10 sømiles grænsen har lov at dumpe findelt toiletaffald i havet, men hvis de regler overtædes, kan det betyde, at for eksempel vatpindene ender inde på stranden.

Det siger seniorforsker Jakob Strand, der er en af forfatterne til rapporten.

De andre fire strande, der blev undersøgt, ligger ved Roskilde Fjord, ved Nymindegab i Vestjylland, på det sydlige Amager og på det østlige Falster.