Samfund

Skolebørn gennemlever et mareridt - har haft 26 lærere på ét år

8.Z på Borup Ris Skolen i Fuglebjerg er præget af mobning, sygemeldte lærere og manglende undervisning. Det skal være slut nu, siger mor til elev.

Lærere sygemelder sig på stribe på grund af det hårde arbejdsmiljø, og eleverne mangler undervisning i flere fag. Det er virkeligheden i 8.Z på Borup Ris Skolen i Fuglebjerg ved Næstved.

Det fortæller Camilla Christiansen, der er mor til en af eleverne i klassen, til Sjællandske, der har talt med flere forældre i klassen, der genkender billedet.

-  Vi har nogle børn, som lider, og som har det rigtig hårdt. De har gennemlevet et mareridt, og jeg synes, det er forfærdeligt, siger Camilla Christiansen til Sjællandske.

Hun fortæller om mobning af både psykisk og fysisk karakter, vredesudbrud, hvor der er blevet kastet med bøger og smadret computere, og lærere, der er brudt grædende sammen foran klassen.

Bliver ikke undervist i fysik/kemi

Til TV 2 fortæller Camilla Christiansen, at problemerne bunder i inklusion.

- Det er ikke en hel klasse, der ødelægger undervisningen. Det er få elever, som måske skulle have haft et bedre tilbud, siger hun.

Hun peger på, at der er en del elever i klassen, som tidligere ville have været tilknyttet en speciallærer eller pædagog. 

- Nu er det almindelige lærere, som ikke har fået efteruddannelse i at tackle situationen, siger hun.

Siden 7. klasse har klassen haft 26 lærere, og dertil kommer en del vikarer. Det betyder blandt andet, at eleverne ikke bliver undervist i fysik/kemi, fordi de ikke har en uddannet lærer, og derfor ikke må være i lokalet. De er desuden bagud i dansk, engelsk, tysk, geografi, matematik og samfundsfag.

20 ud af 25 timer var med vikar

Pigerne i klassen er begyndt at tælle vikartimer uge for uge. I onsdags havde de haft 25 undervisningstimer - de 20 var med vikar.

- Eleverne har været trætte af det i lang tid, og deres frustrationer kommer til udtryk i, at de ikke gider lave noget. Og de, der gider lære, keder sig, siger Camilla Christiansen.

Hun var torsdag til møde med skoleleder Annika Bramming og kommunens skolechef. Her fik hun at vide, at eleverne formentlig ikke vil nå pensum.

- De kan ikke garantere, at eleverne får en ordentlig afgangseksamen næste år. Der er elever, som risikerer ikke kunne komme videre på deres drømmeuddannelse, siger Camilla Christiansen.

Problemerne i 8.Z har betydet en mindre elevflugt. I starten af skoleåret var de 25 i klassen, nu er de fem. Camilla Christiansen har overvejet at lade sin datter skifte skole, men vil hellere støtte om sin lokale folkeskole. For som hun siger:

- Der er nogle fantastiske lærere på skolen. De har bare ikke de nødvendige redskaber og støtte.

Leder: Elever skal trives, før de lærer

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra skoleleder Annika Bramming, dog uden held. Til Sjællandske siger hun, at klassen har fået tilknyttet en såkaldt AKT-lærer, der har fokus på elevernes trivsel. Desuden har klassen for nylig været på lejrskole, hvilket skolen ellers ikke plejer at tilbyde.

Selv havde hun på et møde i efteråret lovet, at hun selv ville undervise klassen en gang ugentligt. I mellemtiden sagde viceskolelederen dog op, og hendes arbejdspres blev for stort til også at undervise.

Hun lover, at der er fuld fokus på elevernes trivsel, og i 9. klasse skal de sammen med Center for Uddannelse igennem et forløb, der skal løfte dem fagligt. 

- Fagligheden er lav og ikke der, hvor den skal være. Det bliver en udfordring. Men vi får ikke noget faglighed i dem, før de trives. Vi vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan, siger Annika Bramming til Sjællandske.