I dag er det skolernes skakdag: Sådan slår du dine venner
Let at lære, men svært at mestre. Sådan beskrives skak mange steder. Her er et par lette løsninger og gode råd, hvis børnene skal i gang med spillet.
I dag gør skoler over hele landet en indsats for at sætte fokus på det mere end 600 år gamle spil, skak.
Skolernes skakdag får deltagelse af 252 skoler og 32.228 elever, hvilket er ny rekord for den landsdækkende begivenhed. Det er femte år i træk, at skolerne arrangerer eventet.
Men hvordan får man de letteste sejre, og er der genveje til dem? Det svarer Henrik Andersen på. Han underviser i skak og har desuden Danmarks eneste butik, der udelukkende sælger skakudstyr.
Skomager-mat
Et af de mest populære tricks for begyndere hedder skomager-mat.
Her kan man blive vinder på bare fire træk, og selvom det teoretisk kan gøres hurtigere (sort kan vinde i to træk, og hvid kan vinde i tre), så er skomager-mat klart det foretrukne forsøg på at sejre hurtigt.
- Det er et enkelt træk, hvor man rammer et ømt punkt. Det svarer lidt til at gå efter struben med det samme. Det kræver kun fire træk, der er et let mønster, og det er nemt at lære - selv for børn, siger Henrik Andersen.
Faktisk er det så let - og tillokkende - at det kan gå hen og blive et problem for de yngste. For der er også ulemper ved åbningen.
- De elsker tricket, og det er svært at få dem væk fra det. Og mod stærkere spillere er det ikke et ret godt træk, fordi dronningen kommer ud på brættet alt for hurtigt, forklarer Henrik Andersen.
Du kan se en beskrivelse af, hvordan du udfører skomager-mat nederst i artiklen.
Kun begyndere vinder superkorte spil
Allerede her hører det nok desværre op med de lette genveje. For der er ingen vej udenom - du må i gang med at spille en masse.
- De helt korte spil på to, tre eller fire træk finder man kun hos nybegynderne, og derfor er der ikke rigtig noget, der kan måle sig med øvelse. Og så er det vigtigt at have glæden ved spillet. Det gode ved skak er jo, at der er så mange lag i det, så det handler om at få knækket koden. Jeg plejer at sige, at 'god og glad følges ad', siger Henrik Andersen.
En god idé, hvis man vil udvikle sig som begynder, er at lære 'mat-billeder'. Altså måder at afslutte et parti skak til egen fordel.
- Som øvet kan man godt blive overrasket over, at det er så svært at sætte modstanderen mat. Men det er ikke nødvendigvis logisk for nybegyndere. Man skal forestille sig, at kongen skal presses ud mod kanten, siger Henrik Andersen.
Gode børneregler
Henrik Andersen underviser 120 børn hver uge, og de yngste er helt ned til fire år gamle. Når de ser et skakbræt for første gang, bliver de ikke introduceret for 32 brikker og hele regelbogen.
- Det ville jo svare til, at de yngste fodboldspillere først måtte røre bolden, når de kendte forskel på direkte og inddirekte frispark og kunne forklare offside-reglen, siger Henrik Andersen.
I stedet kan det være en idé at stille dem over for små spil, som ikke tager mere end fem minutter at komme igennem. Det kan være otte bønder mod én dronning.
- Så vinder man ved at få en af bønderne ned på modstanderen baglinje, og den anden vinder ved at tage alle bønderne med dronningen, forklarer Henrik Andersen.
Han forklarer, at lignende spil kan være fem bønder mod to løbere eller fire bønder mod to springere. Alle sammen kombinationer, hvor siderne er cirka lige.
Sådan gør du din modstander skomager-mat
En variation af skomager-mat således ud på skaksprog:
- e4 e5
- Qh5 Nc6
- Bc4 Nf6
- Qxf7
Princippet er at få dronningen op på f7. Netop dét felt er specielt ved, at den sorte konge er den eneste brik, der forsvarer det.
Som det ses ved de sorte træk, kan denne form for mat meget nemt afværges. Allerede når hvid dronning rykkes op på f5, kan sort sende dronningen på flugt ved at rykke sin bonde fra g7 til g6. Men ikke desto mindre lykkes manøvren for mange begyndere.