Samfund

Red Barnet: Ikke alle mindreårige barnebrude bør skilles fra manden

Der bor i øjeblikket 27 barnebrude på de danske asylcentre. Alle mindreårige skal nu skilles fra ægtefæller, kræver Inger Støjberg.

Asylansøgere under 18 år må fremadrettet ikke bo sammen med deres ægtefælle. Det er udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), der nu skrider ind over for barnebrude på danske asylcentre.

Ifølge de nye retningslinjer vil det ikke være tilladt for mindreårige under 18 år at blive indkvarteret på det samme asylcenter som deres ægtefælle. Det vil også gælde, hvis parret har et eller flere fælles børn.

Samtidig vil de barnebrude, der lige nu bor med deres ægtefælle på danske asylcentre, blive fjernet fra deres partner.

Red Barnet er langt hen ad vejen enig i de nye retningslinjer, men:

- Vi mener, det er helt nødvendigt at få kigget på, hvordan vi får passet bedst på de her piger. Men vi er ikke enige i, at alle mindreårige skal adskilles fra deres eventuelle ægtefælle. Hvis pigen er under 15 år, er vi enige i, at vi må adskille dem. For så er pigen under den seksuelle lavalder. Men hvis hun er over 15 år, mener vi, at man bliver nødt til at vurdere den konkrete sag, siger Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet. Hun tilføjer:

- Det kan godt være, at det er bedst for pigen at de bliver sammen. Men der kan også være tilfælde hvor det er rigtigt at skille dem ad. Det handler ikke altid kun om alder.

Inger Støjberg iværksatte i januar en hastehøring for at få et overblik over omfanget af barnebrude på de danske asylcentre.

Høringen viser, at der i øjeblikket er indkvarteret 27 mindreårige, hvor centeret enten har kendskab til, at mindreårige har en ægtefælle eller samlever på samme sted eller et andet asylcenter - eller en herboende ægtefælle eller samlever.

14-årig gravid med 24-årig mand

Af de 27 barnebrude er der 12 17-årige, otte 16-årige, fem 15-årige og to 14-årige, hvoraf den ene er gravid med sin 24-årige mand.

I den nuværende praksis skal mindreårige asylansøgere under 15 år altid indkvarteres adskilt fra deres ægtefælle eller samlever. Det kan dog ikke garanteres, da det ikke altid er muligt at vurdere alderen eller relationen.

I sager om mindreårige på 15, 16 eller 17 år, har Udlændingestyrelsen vurderet fra sag til sag, om ægteparret skulle indkvarteres sammen eller hver for sig.

Men fremover må ingen mindreårig under 18 år altså indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, selv om parret har et eller flere børn sammen. De par, der i dag bor sammen, skal også adskilles.

Debatten om barnebrude blussede op i januar, da det kom frem, at flere asylcentre havde eksempler på, at voksne boede sammen med deres mindreårige ægtefæller.