Ny robot-rygrad kan give lammede håb

16x9
Den lille mekaniske rygsøjle er kun 3 centimer lang og skal styres af tankens kraft. Foto: University of Melbourne - Pursuit / University of Melbourne - Pursuit

Australske forskere mener, at mini-robot styret ved tankens kraft kan hjælpe lammede med at gå i fremtiden.

Ved hjælp af en lille mekanisk rygrad, der reagerer på tankens kraft, vil folk med forskellige rygmarvsskader i fremtiden have mulighed for at gå igen. Det er i hvert fald det, en række autralske forskere håber på med en ny opfindelse 'Bionic spine'.

Det skriver Pursuit for University of Melbourne. 

Den mekaniske rygrad er kun tre centimeter lang og få millimeter bred, svarende til en papirclips, og vil inden for de næste år blive testet på mennesker. Planen er nu, at den mekaniske rygrad vil blive implementeret i tre frivillige patienter i den australske delstat Victoria næste år.

De tre frivillige til operationen vil blive udvalgt fra Austin hospital og vil blive de første til at afprøve den lille robot, der indtil videre kun har været afprøvet på får.  

Sådan fungerer den 

Indgrebet sker ved et mindre snit i nakken på patienten, hvor der lægges et mindre kateter, som skal bruges til at indføre den mekaniske rygrad, der føres gennem nakken op til den del af hjernen, hvor nerveplulser der styrer bevægelserne, kommer fra. 

Ydersiden af robotten er fyldt med elektroder, som vil opfatte signalerne fra hjernen og herefter sende dem videre ned til små implantater, der vil blive placeret i patientens skuldre.

Herefter vil den mekaniske rygrad oversætte signalerne fra hjernen til faktiske bevægelser, hvilket via bluetooth vil få den mekaniske krop til at bevæge sig, som den lammede ønsker. 

Via signaler fra patientens hjerne oversætter den mekaniske rygrad impulserne til rigtige bevægelser.
Via signaler fra patientens hjerne oversætter den mekaniske rygrad impulserne til rigtige bevægelser. Foto: University of Melbourne - Pursuit / University of Melbourne - Pursuit

Ifølge forsker og medudvikler af "Bionic spine", Dr. Nicholas Opie, vil implementeringen af den mekaniske rygrad være et hurtigt indgreb. 

- Der er tale om et nemt og hurtigt indgreb på kun få timer. Det minder om de indgreb, som man i forvejen laver for at fjerne blodpropper, men her skal vi blot også tilføje den mekaniske rygrad under operationen, siger Dr. Nicholas Opie. 

Der vil dog være en indkøringsfase, da det er nødvendigt for patienterne at lære, hvordan de specifikt skal tænke for, at den mekaniske krop fungerer korrekt. 

Alligevel mener Professor Terry O'Brien, at opfindelsen er en milepæl. 

- "Bionic spine er den "hellige gral" for for bioniske forskere. Et redskab, der kan optage hjernebølgerne over længere perioder. Samtidig ligger det inde i blodkarrene, hvilket betyder, at den mekaniske rygrad er beskyttet, samtidig med at den ikke skader hjernen. Den kan være derinde for evigt", siger Professor Terry O'Brien, der er leder af den medicinske afdeling ved Royal Melbourne Hospital. 

Du kan læse mere om forskningen her