Nu falder fyresedlerne på Københavns Universitet

Det kommer til at ramme undervisningen på Københavns Universitet, at der nu skal fyres over 200 medarbejdere, mener SF og de studerendes organisation.

Ifølge kalenderen er dagen efter fastelavnsmandag hvide tirsdag, men forskere og ansatte ved Københavns Universitet går snarere en sort tirsdag i møde.

I dag skal der nemlig uddeles fyresedler i massevis på læreranstalten, som skal spare 500 millioner kroner i de kommende år. 

I alt skal der nedlægges i alt 532 stillinger, og 209 personer står til en regulær fyriing. Det betyder, at fakulteterne under universitetet må vinke farvel til administrativt personale, forskere og undervisere samt kommende ph.d.-studerende.

SF raser: Ministeren står bag løgn

Og det er en helt forkert prioritering, siger SF's uddannelses- og forskningsordfører, Jacob Mark.

Han er utilfreds med, at uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) har betegnet universitetet som "kornfedt", for besparelsen kommer til at gå ud over kvaliteten af uddannelsen, når der skal skæres ned på vejledningen af de studerende og antallet af undervisningstimer, mener SF'eren,

- Vi synes, det er meget bekymrende og pinligt for uddannelsesministeren. I de sidste mange måneder har vi hørt uddannelsesministeren sige, at institutionerne kan finde besparelserne ved at skære på administrationen, fordi uddannelserne er blevet kornfede. Og det er et levende bevis på, at det var løgn. Der skal skæres i undervisningen og i kvaliteten op uddannelserne, for at man kan indfri de her besparelser, uddyber han.

Minister: Alle skal spare

Uddannelsesministeren har peget på, at det kun er naturligt, at spare på Københavns Universitet, når andre dele af samfundet må holde for. 

- Ligesom politiet, komunerne og sundhedsvæsenet i årevis har bidraget med effektiviseringsgevinster, så skal uddannelsesområdet også kunne gøre det. siger Esben Lunde Larsen.

Argumentet bider dog ikke på formanden for Danske Studerendes Fællesråd. DSF, Yasmin Davali. Hun peger på, at der allerede er gennemført besparelser på området.

Har sparet og sparet

- Før den her store sparerunde gik i gang, så havde universiteterne allerede sparet to procent om året, siden 2002, og det er simpelthen ikke rigtigt, når han siger andet. Så hvis man i princippet kunne spare og effektivisere, så er det blevet gjort allerede. Så det passer ikke, siger hun til TV 2.

Yasmin Davali mener ligesom Jacob Mark, at besparelserne kommer til at ramme de studerende i form af færre timer, mindre vejledning og feedback.

Han understreger, at regeringen med besparelserne må stille sig selv spørgsmålet om, hvorvidt Danmark ønsker en veluddannet befolkning eller ej.

Vil ikke konkurrere på lave lønninger

- Jeg tror ikke på, at vi i Danmark skal konkurrere på lave lønninger eller ringe arbejdsvilkår. Jeg tror, at vi skal være konkurrencedygtige på de gode idéer og på at være innovative, så vi kan sælge vores idéer i udlandet. Og der mister vi altså noget af det, vi er rigtig gode til, når vi skærer på de kloge hoveder, vi har.

Fyresedlerne bliver uddelt tirsdag klokken 9.

Ifølge Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen, bliver besparelserne især gennemført på det service- og administrationsområdet. Men samtidig vil universitetet fremover uddanne 10 procent færre ph.d'er, som kort fortalt uddannes til at forske og undervise. Og det kommer til at påvirke de danske forskningsresultater fremadrettet, har rektoren tidligere slået fast.