Samfund

Nu skal meteoritten til Italien: Det ved vi om den

Lektor Henning Haack ved allerede en del om den meteorit, der styrtede ned på Sjælland. Målinger i Italien skal bidrage med endnu mere viden.

Der var høje lyde og lysglimt over Sjælland, da en meteor bragede gennem jordens atmosfære sent lørdag aften.

En del af den nedstyrtede merorit blev søndag aften fundet ved Ejby ved Glostrup, og det var ikke mindst til stor glæde for Henning Haack, lektor på Statens Naturhistoriske Museum. For selvom der også blev fundet en så sent som i 2009 ved Maribo, så lyder statistikken normalt kun på én funden meteorit per århundrede.   

Men hvad ved vi i grunden om den nedstyrtede sten?

Jordens byggemateriale

- Det er en almindelig kondrit. En meteorit, som består af noget af det materiale, der kredsede omkring solen for mere end 4565 millioner år siden, da solsystemet blev til. Materiale, som klumpede sig sammen og blev til planeter - så det er altså byggematerialet til vores egen planet Jorden eller noget, der er nært beslægtet med det, fortæller Henning Haack og fortsætter:

- Når vi får skåret nogle snit af den, vil det formentligt vise sig, at den består af nogle små runde kugler – noget man kalder condruler. Det er nogle små smeltedråber, der blev dannet i det tidlige solsystem af noget af støvet, som svævede frit omkring solen. Så hver eneste lille partikel i den her har sin egen historie at fortælle.

Skal en tur sydpå

Meteoritten skal nu en tur til Italien, hvor der skal foretages målinger, som måske kan bringe ny viden til torvs.

- Den er en smule radioaktiv efter turen gennem rummet, hvor den har fået kosmisk stråling. Det forsvinder lynhurtigt, så den skal hurtigst muligt ned til Italien og måles på. Via de radioaktive stoffer kan vi få noget at vide om, hvor mange millioner år siden det er, at den blev slået løs af en asteroide. Og vi kan også få svar på, hvor stort det objekt var, der ramte atmosfæren, siger Henning Haack.

Det sjældne syn bliver vist frem på Geologisk Museum ved Københavns Universitet mellem klokken 16-18, inden meteorittens dele altså sendes sydpå.  

I klippet over artiklen kan du høre Henning Haack fortælle om meteoritten.