Samfund

Ejby-meteorit er nok af den almindelige slags

Meteoritten fra Ejby er 50 millioner år ældre end Jorden og giver viden om tiden, før planeterne blev til.

Meteoritten, der lørdag aften fløj hen over Danmark, er sandsynligvis af den almindelige slags, mener Henning Haack, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Søndag fandt en kvinde stumper af meteoritten ved Ejby på Sjælland. En meteorit er cirka 50 millioner år ældre end Jorden og kan derfor give information om dengang, planeterne blev dannet.

- Den er helt tilbage fra de første par millioner år, efter solsystemet blev til. Derfor kan vi bruge den til at finde ud af, hvad der skete i de første par år i perioden efter solsystemet blev til, og inden planeterne blev til, siger han til Ritzau.

Sidst, en meteorit blev fundet i Danmark, var i 2009. Den blev fundet ved Maribo på Lolland og var af den sjældne slags.

Mener at meteoritten er almindelig

Henning Haack har kigget på meteoritten fra Ejby. Han mener umiddelbart, at den er af den almindelige slags, som 80 procent af alle meteoritter er.

- Ligesom med frimærkesamlinger er der nogle, der er sjældne og nogle, der er knap så sjældne. Maribo var en super sjælden type. Den indeholdt faktisk ting, vi aldrig havde set før.

- Det her ser umiddelbart ud til at være af en forholdsvis almindelig type. Dermed er der ikke lige så meget håb, for at vi finder noget uvist i den, men vi bliver nødt til at se på den, før vi kan sige noget præcist, siger han.

Meteoritten er ældre end jorden

Selv om meteoritten sandsynligvis er af den almindelige slags, er den stadig unik.

- Meteoritter er trods alt meget sjældne. Den er ældre end Jorden, og det er helt enestående, at vi har adgang til noget, der er ældre end en planet, siger han.

Stumpen, der blev fundet i Ejby, kan ses mandag fra klokken 16-18 på Geologisk Museum, hvor der er åbent hus. Herefter er planen, at den skal sendes til Italien, hvor et laboratorium skal undersøge meteoritstumpen nærmere.

Håber at finde flere stumper

- Vi kan måle, hvor meget stråling den har fået og beregne, hvor lang rejsetiden har været. Ud fra målingerne kan vi også sige noget om, hvor stor den var.

- Vi har billeder og videoer af turen ned gennem atmosfæren, så vi kan også fastlægge dens bane, siger Henning Haack.

Henning Haack håber stadig på at finde flere stumper fra meteoritten, og han opfordrer derfor stadig folk til at lede i området omkring Ejby på Sjælland.