Samfund

Sådan vil de finde meteoritten – og du kan hjælpe

En meteor lyste himlen over Danmark op lørdag aften. Forskere håber, at stenen har ramt landjorden. Den kan dog vise sig at være svær at finde.

Lørdag aften var flere danskere vidne til et kraftigt brag efterfulgt af et usædvanligt lysglimt på himlen.

Ifølge Johan Peter Uldall Fynbo, professor MSO ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, var det en meteor, der lyste himlen op.

- Mange har lagt mærke til et brag og har set et lysglimt.

- Det er en ildkugle eller et stort stjerneskud. Det er simpelthen en sten, der kommer ude fra solsystemet. Den rammer jordens atmosfære med mange tusinde kilometer i timen og brænder simpelthen på overfladen, siger han.

Fænomenet kan måske ses en eller to gange om året i Danmark, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Det er selvfølgelig tydeligst, når det sker i mørke, som tilfældet var lørdag. Men det er mere sjældent, at det lykkes at finde frem til stenen eller dele af den.

Retning mod øst?

Det håber forskerne nu, vil ske denne gang. Noget tyder på, at stenen havde retning mod øst.

- Vi skal prøve at finde frem til stenen ved at bestemme dens bane. Det kan vi gøre ved hjælp af kameraer, der er sat op rundt om i landet, og ved hjælp af folks observationer.

- Derfor er det meget vigtigt, at folk, der har set den, melder ind på hjemmesiden ildkugle.dk, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Noget af det, der gør meteoritten vanskellig at finde, er, at det lørdag aften var overskyet, og derfor er det svært at retningsbestemme ud fra observationerne.

Samtidigt gør manglende observationer fra landene omkring os det ligeledes vanskeligt at bestemme en retning.

Kig efter en forbrændt sten på størrelse med en håndbold

Johan Peter Uldall Fynbo håber, at forskerne i løbet af søndag vil kunne finde frem til stenens bane og nedslagspunkt. Hvis den ikke er faldet i havet, vil en gruppe tage ud og lede efter den hurtigst muligt, siger han.

Ifølge Kristoffer Leer, der er forsker ved DTU Space, er der en god chance for, at meteoritten ligger på Sjælland, og derfor har du mulighed for selv at gå på jagt, hvis du er på Sjælland i dag.

Men meteoritten vil højest sandsynligt ikke være specielt stor, og derfor er det med at holde øjnene åbne.

Forskel på meteor og meteorit

En meteor er et lysfænomen på himlen. En meteorit er derimod et mere håndgribeligt fænomen, nemlig en sten, der er faldet ned fra himlen.

Kilde: Illustreret Videnskab.

- Hvis den har overlevet turen ned, vil den se meget forbrændt ud, og den vil se noget anderledes ud end de almindelige sten. Så hvis man finder en sort, forbrændt sten, så er det en rigtig god idé lige at notere sig, hvor man har fundet den henne og tage et billede, siger Kristoffer Leer til TV 2.

Johan Peter Uldall Fynbo gætter på, at meteoren kan have været lidt større end en håndbold, da den ramte atmosfæren.

- Hvor meget, der så falder ned, er ikke til at sige, siger professoren, men den vil formentlig være dækket af en brændt skorpe og sandsynligvis magnetisk.

- Så hvis man finder en sten, der ser underlig ud og er magnetisk, så vil det være interessant at få den undersøgt, siger han.

Du må ikke beholde meteoritten

Finder du rester af en meteorit, skal Geologisk Museum kontaktes.

Det er nemlig et såkaldt danekræ. Og så kan det også føre til nye opdagelser og afsløringer, siger Henning Haack, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og ansvarlig for Meteoritsamling.

- Det kan fortælle ting om solsystemet og solsytemets oprindelse. De fleste ældre himmellegmer er ældre end jorden, siger han.

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009.

Den blev fundet af en tysk meteoritjæger, der via video og billeder fik lokaliseret et område, hvor han til sidst fandt den.

I Skovlunde nær København har Brian Mansfeldts overvågningskamera fanget lysglimtet på video.