Samfund

Ny, vild video viser meteorittens bane over Danmark

En ny video fra Ho Bugt i det sydlige Jylland viser nu meteorittens bane over Danmark.

I et døgn har Danmark talt om meteoren, som lørdag aften fløj ind i atmosfæren.

Nu viser en ny, spændende video med større klarhed, hvordan meteoren brændte op i atmosfæren over Ho Bugt ved Esbjerg.

Den nye video vækker begejstring hos Henning Haack, lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og leder af den danske meteoritsamling.

- Det, der er spændende, er, at man kan se ildkuglen passere ned. Vi har fra mange hørt om, at de så lysskæret, men der har i de fleste tilfælde været overskyet. Enkelte har meldt hvilken retning, ildkuglen så ud til at have, men her har vi det dokumenteret på video, så vi nu med stor præcision kan tegne sporet på himlen op ved at analysere denne film, siger han til TV 2.

Har fået billeder fra observatorium i Østrig

Henning Haack har også modtaget billeder fra et observatorium i Østrig - mere end 900 kilometer fra Danmark.

- Det er helt fantastisk, at vi nu har en krydspejling af ildkuglken, hvor vi ser dem fra to forskellige retninger. Derved kan vi regne ud præcis hvilken bane, den havde ned gennem atmosfæren og ved at se på videoen, kan vi også finde ud af, hvilken hastighed den havde, og vi kan se, hvor sporet ender, og vi kan faktisk også følge det den anden vej og se, hvilken bane om solen den her sten havde inden den ramte atmosfæren, siger Henning Haack.

Han håber derfor, at det er muligt at tegne meteorittens bane op, så man kan indkrænse det område, hvor danskerne skal lede efter flere stumper.

- Men mit første bud er, at vi skal finde resterne tæt på det sted, hvor den første stump er fundet ved Ejby, siger han til TV 2.