Samfund

Læserstorm efter brag og lysglimt: Slog meteor ned i Danmark i nat?

Lysglimt og brag er blevet set og hørt flere steder lørdag aften. En komet, lyder det fra en ekspert.

Har du set noget interessant? Send os dine billeder og videoer til 1234@tv2.dk.

TV 2 er lørdag aften og natten igennem blevet bestormet med mails, opkald og Facebook-beskeder fra seere og læsere, der ved 22-tiden lørdag så farverige lysglimt på aftenhimlen og hørte høje brag.

Anette Glentvor var selv på Vesterbro lørdag aften, og hun har skrevet til TV 2 og spurgt, om der har været meteornedslag.

- Himlen blev lyst gradvist helt op. Derefter blev himlen grøn, og det sluttede med kort lilla glimt. Cirka fem minutter efter kommer der en meget lang rumlen. Det lyder som torden, bortset fra at lyden bliver ved ret længe. Vi er to nede for at lufte hunde og er ret enige om, at det var mærkeligt og kunne skyldes meteornedslag. Ved I noget?

Henrik Hansen fra Haslev på Midtsjælland skriver:

- Flere personer fra Roskilde, Køge og Haslev melder om gigantisk oplyst himmel og brag, der rystede huse i Køge, flere siger, at det måske var et meteornedslag her til aften cirka 22.08. Jeg så det også....helt vildt.

TV 2 News’ Facebook-profil skriver Bo Michael Hansen fra Roskilde:

- Lysglimt, meget højt brag efterfulgt af længerevarende høj rumlende lyd i 20-30 sekunder, ved Roskilde. Fugle vågnede og skræppede op i haver og nærtliggende vådområde. Var som deltids brandmand på vej ud af døren, da jeg troede det var en kraftig eksplosion.

Og i Skovlunde nær København har Brian Mansfeldts overvågningskamera fanget lysglimtet på video.

Fælles for langt de fleste af de henvendelser, som TV 2 har fået, er, at de kommer fra Sjælland.

En meteorit eller komet

TV 2 har talt med forsker ved DTU Space, Kristoffer Leer, der mener, at der kan være tale om en komet eller en meteorit.

- Der må være tale en komet eller en meteorit. Det kan ikke rigtig være andet, når det bliver oplevet over et så stort et område, siger Kristoffer Leer.

Han forklarer, at en meteorit er lavet af sten, og en komet er lavet af vand. Under alle omstændigheder har danskerne lørdag aften set noget formet materiale, der er kommet ind i jordens atmosfære og brændt op. 

- Det kommer ind med 10-20 km i sekundet og brænder så op højt oppe i atmosfæren. Det går stærkt, og der bliver frigivet en masse energi, som skaber det lysglimt, folk har set, forklarer Kristoffer Leer. 

Måske kan man finde meteorit-stykker

Hvad så med braget, nogle har hørt? 

- Det kommer bagefter, hvis objektet er kommet tilpas langt ned i atmosfæren, før det brænder op. De fleste vil brænde op i 100 kms højde. Men der kommer ikke så meget lyd ud af det, fordi luften er så tynd, siger forskeren. 

Og når meteoritten eller kometen er brændt op så langt nede i atmosfæren, er der endda chance for, at noget af den har overlevet turen. 

Lektor: Spændende for videnskaben

Ifølge lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og ansvarlig for Meteoritsamling, Henning Haack, bliver det spændende at se, om aftenens lysglimt har hørt til nedfaldne himmellegmer.

- Mange har hørt overlydsbrag, og så bliver jeg jo rigtig spændt. Så er sandsynligheden for, at noget er faldet ned, nemlig øget, siger han til TV 2.

I morgen går jagten på beviser, og Henning Haack håber, at man kan indkredse et område efter at have gennemgået kameraer rundt omkring i landet - og finder man en stump kan det føre til afsløringer, lyder det.

- Det kan fortælle ting om solsystemet og solsytemets oprindelse. Fleste er ældre himmellegmer er ældre end jorden, siger han.

Ildkugle set i torsdags

I torsdags kunne DR Nordjylland berette om, at flere borgere i det nordjyske havde set noget, der minder om lørdagens observationer over Sjælland.

Det blev blandt andet beskrevet som en grønlig ildkugle med en lang hale efter sig.

 - Den er måske halvt så stor som bilen og med en stråle på omkring 100 meter. Den er helt tydelig, sagde Asker Højlud Pedersen til DR Nordjylland.

Sidste meteorit

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009.

- Maribometeoritten er meget berømt. Med lidt held kan det være, vi kan finde en ny efter denne her. Der er gode chancer for, at noget har overlevet. Hvis lyset er set over så stort et område, kan det være, eventuelle rester er endt i Øresund og forsvundet, men det kan også være endt på Lolland, siger Kristoffer Leer. 

Finder man rester af en meteorit, skal man kontakte Geologisk Museum. Det er nemlig et såkaldt danekræ.