Samfund

Ekspert: Meteor kan være styrtet ned på Sjælland i nat - sådan finder du den

Kig efter en sort, forbrændt sten, siger ekspert.

Har du set noget interessant? Send os dine billeder og videoer til 1234@tv2.dk.

De lysglimt og høje lyde, som mange danskere oberseverede lørdag aften, stammer sandsynligvis fra en meteor, og der er god chancer for, at den er styrtet ned på Sjælland.

Sådan lyder det fra Kristoffer Leer, der er forsker ved DTU Space.

Han hæfter sig særligt ved, at mange har hørt høje lyde og brag sammen med lysglimtene. Det betyder nemlig, at den har været tæt på Jorden, siger han.

- Det siger mig, at den har været så stor, at den ikke er brændt op højt oppe i atmosfæren, men at den sandsynligvis er kommet ned, og at der er en god chance for, at der er en klump, der har overlevet og ligger et eller andet sted, siger Kristoffer Leer og tilføjer:

- Der er en god chance for, at det er på Sjælland et sted. Vi har ikke rigtig styr på, hvor den er fløjet hen. Det kan også være, at den er endt i Øresund eller noget andet, og så bliver den selvfølgelig svær at finde.

Kristoffer Leer understreger, at han endnu ikke ved præcist ved, hvad det er, der er blevet observeret over Sjælland, men at det har været ”et eller andet ude fra rummet”.

- Det har sandsynligvis været en meteor, altså en sten ude fra rummet, der er faldet ind med kæmpe stor hastighed. Det kan også godt være en komet, der er lavet af vand, og så er den nok fordampet, siger Kristoffer Leer og tilføjer, at at hvis det er en meteor, kommer den fra et asteroidebælte mellem Mars og Jupiter.

Kig efter en forbrændt sten

Er du på Sjælland, og har du ikke umiddelbart de store planer for dagen, kunne det være en oplagt mulighed at gå på jagt efter det, som sandsynligvis er en meteorit.

Forskel på meteor og meteorit

En meteor er et lysfænomen på himlen. En meteorit er derimod et mere håndgribeligt fænomen, nemlig en sten, der er faldet ned fra himlen.

Kilde: Illustreret Videnskab.

Men den vil højest sandsynligt ikke være specielt stor, og derfor er det med at holde øjnene åbne.

- Hvis den har overlevet turen ned, vil den se meget forbrændt ud, og den vil se noget anderledes ud end de almindelige sten. Så hvis man finder en sort, forbrændt sten, så er det en rigtig god idé lige at notere sig, hvor man har fundet den henne og tage et billede, siger Kristoffer Leer.

Finder man rester af en meteorit, skal man kontakte Geologisk Museum. Det er nemlig et såkaldt danekræ. Og så kan det også føre til nye opdagelser og afsløringer, siger Henning Haack, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og ansvarlig for Meteoritsamling.

- Det kan fortælle ting om solsystemet og solsytemets oprindelse. De fleste ældre himmellegmer er ældre end jorden, siger han.

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009.

Den blev fundet af en tysk meteoritjæger, der via video og billeder fik lokaliseret et område, hvor han til sidst fandt den.

Et webcam ved Sydhavnens Windsurferclub i København fangede lysglimtet lørdag aften:

Læserstorm efter brag og lysglimt

TV 2 er lørdag aften og natten igennem blevet bestormet med mails, opkald og Facebook-beskeder fra seere og læsere, der ved 22-tiden lørdag så farverige lysglimt på aftenhimlen og hørte høje brag.

Anette Glentvor var selv på Vesterbro lørdag aften, og hun har skrevet til TV 2 og spurgt, om der har været meteornedslag.

- Himlen blev lyst gradvist helt op. Derefter blev himlen grøn, og det sluttede med kort lilla glimt. Cirka fem minutter efter kommer der en meget lang rumlen. Det lyder som torden, bortset fra at lyden bliver ved ret længe. Vi er to nede for at lufte hunde og er ret enige om, at det var mærkeligt og kunne skyldes meteornedslag. Ved I noget?

Henrik Hansen fra Haslev på Midtsjælland skriver:

- Flere personer fra Roskilde, Køge og Haslev melder om gigantisk oplyst himmel og brag, der rystede huse i Køge, flere siger, at det måske var et meteornedslag her til aften cirka 22.08. Jeg så det også....helt vildt.

TV 2 News’ Facebook-profil skriver Bo Michael Hansen fra Roskilde:

- Lysglimt, meget højt brag efterfulgt af længerevarende høj rumlende lyd i 20-30 sekunder, ved Roskilde. Fugle vågnede og skræppede op i haver og nærtliggende vådområde. Var som deltids brandmand på vej ud af døren, da jeg troede det var en kraftig eksplosion.

Og i Skovlunde nær København har Brian Mansfeldts overvågningskamera fanget lysglimtet på video.

Fælles for langt de fleste af de henvendelser, som TV 2 har fået, er, at de kommer fra Sjælland.