Samfund

56 gram og milliarder af år gammel: Meteorit fundet foran hoveddør

En del af den nedfaldne meteorit er fundet ved Ejby ved Glostrup.

- Stumper af meteoritten er fundet.

Det oplyser Henning Haack, lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og leder af den danske meteoritsamling, til TV 2.

Stumperne vejer tilsammen 56 gram og kan dateres milliarder af år tilbage i tiden fra før Jordens tilblivelse, og efter Henning Haack har fået stumperne i hånden, er han helt sikker på, det er en del af en oldgammel meteorit.

Det skal du kigge efter

- Meteoritten vil umiddelbart minde om en sten, men vil sandsynligvis være tungere. Jernmeteoritter er med en vægtfylde på 8-9 g/cm³ over dobbelt så tunge som tilsvarende almindelige sten.

- Den vil have en sort smelteskorpe og afrundede former.

- Meteoritten er magnetisk.

- Den er lavet af noget af det byggemateriale, som jorden er lavet af helt fra tilbage fra den tid, hvor der ikke var planeter og måner om solen - kun en skive af støv og partikler, som samlede sig sammen, fortæller Henning Haack.

Familien, som fandt meteoritten, ønsker for indeværende at forblive anonym, men Henning Haack oplyser til TV 2, at familien fandt et par sorte sten foran hoveddøren ved flisegangen ved deres hus i Ejby ved Glostrup.

- Som man kan se på den store del af stenen, er der brækket noget af, så det første vi gjorde var at gå ud i familiens indkørsel for at se, om der var flere stumper, og jeg fandt den lille stump, og min søn fandt den lidt større stump, og når man sætter stumperne sammen, kan man se, at vi næsten har hele meteoritten, siger Henning Haack.

Stadig flere stumper derude

Der kan stadig være flere stumper, oplyser Henning Haack, som opfordrer folk til at lede i en radius af 10 til 20 kilometer fra Ejby, da det er dér, der er størst sandsynlighed for at finde flere stumper af meteoritten.

- Folk skal lede efter sten med en sort smelteskorpe efter turen ned gennem atsmosfæren, og indeni er den helt anderledes. Så hvis man finder en atypisk sten, så hører jeg meget gerne fra folk, siger han til TV 2.

Han forventer, at de største fund vil være at finde vest for Ejby, mens der måske er mindsre stumper af meteoritten øst for byen.

Sidste gang en meteorit blev fundet på dansk grund var i 2009 i Maribo, hvor en tysk meteoritjæger fik lokaliseret et område, hvor han til sidst fandt en lille meteorit.

- Vi plejer at sige, at vi finder en meteorit per århundrede og nu har vi allerede slået statistikken, for der faldt Maribo-meteoritten i 2009, og nu står vi i 2016 gudhjælpemig med én mere. Det er helt fantastisk, siger Henning Haack.