Danskerne rapporterer: Mystiske lysglimt og høje brag fra nattehimlen

Lysglimt og brag er blevet set og hørt flere steder lørdag aften. En komet, lyder det fra en ekspert.

Har du set noget interessant? Send os dine billeder og videoer til 1234@tv2.dk.

TV 2 er lørdag aften blevet bombarderet med observationer fra interesserede danskere, der har set lysglimt på aftenhimlen og hørt høje brag.

Blåligt og hvidt klart lys og rumlen på himlen er nogle af de beskriver, som nysgerrige danskere også deler på sociale medier.

I Slangerup bemærkede Christina Petersen de mystiske forhold på aftenhimlen under en gåtur med hunden:

- Først var den klar hvid og så brændte den ud med hale. 10 sekunder bagefter kunne man tydeligt høre en høj buldren. Jeg var på det tidspunkt i telefonen med min mor, som bor cirka 20 km væk. De så også lysglimtet og kunne høre buldren lige så vel, som jeg kunne, skriver hun til TV 2.

- Så først et lysglimt. Dette blev efterfulgt af et tordenlignende brag, der varerede 15-20 sekunder, skriver Jeppe Larsen på TV 2s Facebook-side ligesom også Lena Louise Andreasen har delt sin oplevelse.

- Kæmpe brag – eksplosionsagtigt, skriver hun.

Også i Birkerød har man set det mystiske lys. Jan Hilgart beskriver oplevelsen sådan her:

- Lidt over klokken 23.15 - 23.25 viste der sig et kæmpe stort lysglimt på himlen i Birkerød efterfulgt af en slags tordenbulder. Familien, som alle lagde mærke til episoden, talte om, at det kunne være fotografering med blizt, men bare meget kraftigere, skriver han i en mail til TV 2.  

En meteorit eller komet

TV 2 har talt med forsker ved DTU Space, Kristoffer Leer, der mener, at der kan være tale om en komet eller en meteorit.

Der må være tale en komet eller en meteorit. Det kan ikke rigtig være andet, når det bliver oplevet over et så stort et område, siger Kristoffer Leer.

Han forklarer, at en meteorit er lavet af sten, og en komet er lavet af vand. Under alle omstændigheder har danskerne lørdag aften set noget formet materiale, der er kommet ind i jordens atmosfære og brændt op. 

- Det kommer ind med 10-20 km i sekundet og brænder så op højt oppe i atmosfæren. Det går stærkt, og der bliver frigivet en masse energi, som skaber det lysglimt, folk har set, forklarer Kristoffer Leer. 

Måske kan man finde meteorit-stykker

Hvad så med braget, nogle har hørt? 

- Det kommer bagefter, hvis objektet er kommet tilpas langt ned i atmosfæren, før det brænder op. De fleste vil brænde op i 100 kms højde. Men der kommer ikke så meget lyd ud af det, fordi luften er så tynd, siger forskeren. 

Og når meteoritten eller kometen er brændt op så langt nede i atmosfæren, er der endda chance for, at noget af den har overlevet turen. 

Lektor: Spændende for videnskaben

Ifølge lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og ansvarlig for Meteoritsamling, Henning Haack, bliver det spændende at se, om aftenens lysglimt har hørt til nedfaldne himmellegmer.

- Mange har hørt overlydsbrag, og så bliver jeg jo rigtig spændt. Så er sandsynligheden for, at noget er faldet ned, nemlig øget, siger han til TV 2.

I morgen går jagten på beviser, og Henning Haack håber, at man kan indkredse et område efter at have gennemgået kameraer rundt omkring i landet - og finder man en stump kan det føre til afsløringer, lyder det.

- Det kan fortælle ting om solsystemet og solsytemets oprindelse. Fleste er ældre himmellegmer er ældre end jorden, siger han.

Sidste meteorit

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009.

- Maribometeoritten er meget berømt. Med lidt held kan det være, vi kan finde en ny efter denne her. Der er gode chancer for, at noget har overlevet. Hvis lyset er set over så stort et område, kan det være, eventuelle rester er endt i Øresund og forsvundet, men det kan også være endt på Lolland, siger Kristoffer Leer. 

Finder man rester af en meteorit, skal man kontakte Geologisk Museum. Det er nemlig et såkaldt danekræ.