Samfund

Danske arkitektfirmaer bag verdens største genbrugsanlæg i Kina

De to danske arkitektfirmaer Schmidt Hammer Lassen og Gottlieb Paludan skal udforme anlæg på 110.000 kvadratmeter i det sydøstlige Kina.

De to danske arkitektfirmaer Schmidt Hammer Lassen Architects i Aarhus og Gottlieb Paludan Architects i København har vundet en international konkurrence og skal udforme verdens største genbrugsanlæg - et affaldsforbrændingsanlæg i Shenzhen i det sydøstlige Kina, skriver blandt andet mediet Global Construction News.com.

Det 110.000 kvadratmeter store anlæg i det østlige Shenzen skal behandle 5000 tons affald om dagen, det svarer til en tredjedel af det affald, der hver dag samles ind blandt Shenzhens 20 mio. indbyggere, fremgår det af Gottlieb Paludans hjemmeside.

Arbejdet med at projektere anlægget starter tidligt i år, og anlægget skal være klar til brug i 2020.

- Anlægget vil anvende den mest avancerede teknologi til affaldsforbrænding og elproduktion og på samme tid rumme muligheder for læring og uddannelse for borgerne i Shenzhen, skriver de to arkitektfirmaer.

Det fremgår ikke, hvad ordren til de to arkitektfirmaer er værd øknomisk.

Projektet omfatter også en park ved anlægget.

- Besøgende inviteres ind i anlægget gennem en anlagt park via en indgangsbro, der stiger op mellem skorstenene til en indgangslobby og et besøgscenter med udsigt over anlæggets indre. En indre cirkulær gangsti omkredser det tekniske anlæg og fremviser de forskellige processer, før den fører op til en 1,5 km lang panoramisk offentlig gangbro på taget, hvor der er udsigt over det omgivende landskab og mod byen, skriver arkitektfirmaerne.

Anlæggets tag skal dækkes med solceller.

- Det 66.000 m2 store tag er designet til at kunne dækkes med op til 44.000 m2 solcellepaneler, så anlægget får mulighed for at producere endnu mere bæredygtig energi til byen, skriver arkitektfirmaerne.