Samfund

Godkendt af dommer: 22-årig kvinde må ikke kæmpe mod IS

En dommer i Københavns Byret har godkendt inddragelsen af en 22-årig kurdisk kvindes pas. Kvinden har tidligere kæmpet mod IS i det nordlige Irak.

En kurdisk kvinde, som har deltaget i krigshandlinger mod Islamisk Stat, må fortsat ikke forlade Danmark.

En dommer i Københavns Byret har torsdag godkendt politiets indgreb mod hende.

På grund af den 22-årige Joana Palanis rejser til Syrien og Irak har politiet ment, at hun kan være til fare for statens sikkerhed, såfremt hun forlader Danmark igen.

Derfor blev hendes pas inddraget 29. september. Samtidig fik hun forbud mod at rejse i et år. Men byretten har altså torsdag godkendt afgørelsen. Joana Palani har senest kæmpet med de kurdiske Peshmerga-styrker i det nordlige Irak mod IS.

I sagen om Joana Palani lægger dommeren i sin 47 sider lange kendelse vægt på, at hendes rejser "fortsat udvikler hendes evner til at begå alvorlige strafbare forhold, når hun vender tilbage til Danmark fra konfliktområdet."

Tre gange har hun været i træningslejr, hvor hun har opnået militære færdigheder. Hun har også selv trænet andre. Og Palani ønsker brændende at komme af sted igen, men dommeren siger nej.

- En ny rejse kan indebære en risiko for, at der sker en fortsat udvikling af hendes evner til at begå alvorlige strafbare forhold, når hun vender tilbage til Danmark fra konfliktområdet, skriver dommer Karen Duus Mathiesen.

Dermed nikker hun til Københavns Politis påstand - at en ny rejse kan øge Palanis såkaldte voldsparathed.

I retten har kurderens advokat, Thorkild Høyer, derimod understreget, at hun kæmper med den internationale koalition mod Islamisk Stat.

Imidlertid mener dommeren, at der ikke er ført et tilstrækkeligt stærkt bevis for, at hun er knyttet til koalitionen.

Derfor kan man ikke fastslå, at Joana Palani har opholdt sig i konfliktområdet "med et anerkendelsesværdigt formål."

I et retsmøde har den 22-årige forsikret dommeren om, at hun ikke udgør en fare for nogen. Kronprins Frederik er et forbillede, har hun også fortalt.

Det er første gang, at en domstol tager stilling til politiets inddragelse af pas. I alt har syv personer fået inddraget deres pas, siden en lovændring sidste forår.