Samfund

Dansk Bond-skurk: Regeringen ville have os til at tænke på nazisme

Jesper Christensen og Sofie Gråbøl har det for tiden svært ved at være stolte over at være danskere.

Se hele Kulturen på NEWS på TV 2 Play

Landsforrædere, uvidende og bagtalere.

Sådan lyder dommen fra flere politikere og debattører over danske kunstnere, når de udtaler sig negativt om dansk asyllovgivning. Kunstnerne skader Danmarks omdømme med deres snak, mener blandt andre kulturminister Bertel Haarder og debattør Sørine Godtfredsen.

Men det er pølsesnak, mener skuespilleren Jesper Christensen, som nyder international anerkendelse efter sine mange filmroller i udlandet, senest som skurken Mr. White i James Bond-filmen Spectre.

Asylpolitik leder tankerne hen på Nazi-Tyskland

Da han i Kulturen på News blev spurgt om, hvad det første han tænkte på, da han hørte om den såkaldte smykkelov, sagde han:

-Jeg fik de samme billeder, som lige flimrede over skærmen, fra Schindlers liste, og det tror jeg egentlig, var meningen, siger Jesper Christensen.

- Den fulgte op om de andre tiltag, som regeringen kom med. Altså, for offentlige penge at købe spalteplads i fremmede landes aviser og sige: Nej, I skal ikke komme op til os, for vi behandler folk så dårligt oppe hos os.

Jesper Christensen mener, at det er helt bevidst, at regeringen har skabt dårlig omtale af Danmark.

- De har oven i købet spenderet penge på det, siger han.

Forstår Sofie Gråbøl

Som skuespiller i flere internationale produktioner oplever Jesper Christensen, at hans internationale kollegaer og den internationale presse ofte spørger til, hvad der foregår i Danmark. Og Jesper Christensen svarer efter bedste evne uden at tænke på Danmarks renommé.

- De kan ikke få deres billede til at passe med det billede, de efterhånden havde dannet sig af vores land. Jeg forstår godt Sofie Gråbøls åbningsreplik om, at det er lidt svært at være stolt for tiden, siger Jesper Christensen med henvisning til et interview, Sofie Gråbøl gav til avisen The Guardian.

Sofie Gråbøl, der er en kæmpe stjerne i England efter 'Forbrydelsen' er blevet hypet af den engelske kongefamilie, lod sig i sidste uge interviewe af The Guardian og sagde, at det var svært at være stolt af Danmark med den førte asylpolitik.

Anklaget for landsforræderi

Det førte blandt andet til, at sognepræst Sørine Godtfredsen på sin blog på berlingske.dk kritiserede Sofie Gråbøl for at skade Danmark under overskriften ”Vor tids landsforrædere”. Ordet landsforrædere trak Sørine Godtfredsen siden tilbage, men Jesper Christensen er bestemt ikke imponeret.

Sørine Godtfredsens oprindelige blogindlæg på Berlingske.dk, inden hun senere rettede det til og slettede ordet landsforræder

- Det, de bliver så vrede over, politikerne, når vi udtaler os, det er, at der jo ikke er noget, der er så ilde anset som politikere, som har så ringe troværdighed i befolkningen. Og der står vi kunstnere ret højt i forhold til det, og vi har også ret let adgang til medierne, og det må da være enormt irriterende, lyder det fra Bond-stjernen.

- Men skulle ytringsfriheden ikke gælde, når man rejser ud af landet? Skulle den så kun gælde for nogen, spørger Jesper Christensen retorisk.

Jo, selvfølgelig, lyder det fra kulturminister Bertel Haarder, men der følger et særligt ansvar med, når man er en kendt kunstner, mener han.

- Når der er nogen, der har en ualmindelig stor megafon, og der er rigtigt mange, der hører dem, så har de et særligt ansvar. Så det kan man godt sige, at Sofie Gråbøl har. Dermed mener jeg, at hvad ganske almindelige mennesker siger jo ikke har samme betydning, som når Sofie Gråbøl siger det i Storbritannien, hvor hun virkeligt er et ikon, lyder det fra Danmarks kulturminister. Han kalder det at bagtale Danmark, når Sofie Gråbøl i interviewet med The Guardian siger, at det er svært at være stolt af Danmark.

Er det et problem, at hun siger det, hun siger?

- Jeg synes, det er et problem, at hun bekræfter nogens opfattelse af, at Danmark nu skulle være blevet et selvcentreret, indadvendt, lukket samfund, for det hele er jo forkert, siger Bertel Haarder.

Kulturministeren ser intet problem i, at han kritiserer Sofie Gråbøl, selv om han minister for kulturen og dermed også for landets kunstnere.  

- Husk på, at der er nogen, der har kaldt mig og min regering for nazister. Må vi ikke svare?

Se hele Kulturen på NEWS på TV 2 Play