Karen Ellemann rørt over svigtede søstre: De er seje og modige

Fire søstres rædselshistorie fra en dansk plejefamilie rører også politikerne på Christiansborg.

Tilsynet med fire søstre og deres plejefamilie har været "ekstremt mangelfuldt", mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

TV 2-dokumentaren "Anbragt i helvede" fortæller tirsdag aften historien om søstrene, der bliver anbragt hos plejefamilien i Skælskør, efter deres far har slået deres mor ihjel.

Pigerne gennemlever en årrække med vold og seksuelt misbrug i hjemmet, som får lov at fortsætte, fordi kommunen overhører en lang række indberetninger. Tirsdag morgen fik socialministeren selv mulighed for at tale med pigerne.

- Jeg har sagt til dem, at jeg synes, de er seje, og at de skal have al mulig anerkendelse for at stå frem. Det kræver et enormt mod, og at det er vigtigt, det de gør. De bærer på en helt forfærdelig historie, og jeg er så imponeret over, at de står på benene, og at de faktisk formår at stå det her igennem, fortæller Karen Ellemann.

Ryster på hovedet over erstatning

Plejefaren blev i 2008 dømt for overgrebene mod pigerne, og landsretten stadfæstede dommen året efter. Søstrene blev tildelt erstatninger på mellem 10.000 og 60.000 kroner. Men det er alt for lidt, mener pigerne, der har lagt sag an mod Slagelse Kommune for kommunens gentagne svigt i forløbet.

Karen Ellemann ønsker over for TV 2 ikke at kommentere retssagen mod Slagelse Kommune, men hun er enig med det politiske flertal, der kalder erstatningerne for små.

- Man kan ikke andet end at ryste på hovedet over den erstatning, som pigerne har fået, siger Karen Ellemann.

Skal overholde "klokkeklar lovgiving"

Socialministeren håber ikke, at vi kommer til at opleve flere sager som pigerne, og hun peger på, at man siden dengang har strammet loven, så der nu er lovkrav om personrettet tilsyn med anbragte børn mindst to gange om året, hvor der skal tales med børnene selv om deres trivsel.

Men som TV 2 kunne fortælle tidligere på dagen, er der stadig problemer på området. Socialpædagogernes seneste forældreplejeundersøgelse viser således, at en tredjedel af de adspurgte plejefamilier havde ét eller slet ingen tilsyn det foregående år.

Derudover blev der i hvert sjette tilfælde slet ikke talt med barnet.

- Der er lavet en klokkeklar lovgivning på området, og det nytter ikke noget, hvis kommunerne ikke overholder den, for det skal de, siger Karen Ellemann.

Hun svarer ikke direkte på spørgsmålet om, hvad man så vil gøre, når kommunerne alligevel ikke overholder loven, men henviser til, at der også er indført fem regionale tilsyn, så kommuner ikke længere fører tilsyn med sig selv.