Samfund

Våbenforretning har ikke haft indbrud i 25 år: Ny myndighed kræver ny sikkerhed

- Vi har fået en ny politiafdeling, der ikke aner hvad der er op og ned på noget som helst, siger Ole Høiberg, indehaver af Hunters House til TV 2.

I 25 år har våbenforretningen Hunters House på H. C. Ørstedsvej på Frederiksberg, der blandt andet sælger våben til jagt, ikke haft et eneste forsøg på indbrud. Forretningen har i alle de år haft ekstra sikkerhedsforanstaltninger, hvor kun kunder med jagttegn bliver lukket ind i et aflåst lokale ledsaget af en ekspedient - og her kan de så kigge på våben.

I en rapport fra maj måned sidste år skriver sikkerhedseksperten Jørn Moos, tidligere efterforskningsleder i Blekingegadesagen, blandt andet om Hunters House at der "er tale om en særdeles velsikret våbenforretning."

Nu er det politimæssige ansvar for forretningens sikkerhed lagt over til en hel ny politimyndighed under Københavns Vestegns Politi, Administrativt Center Øst (ACØ). Ifølge Ole Høiberg, indehaver af Hunters House, kræver ACØ nu at forretningen får en boksdør med stålplader på væggene - men boksdøren skal altid være åben.

Ole Høiberg mener det er bedre at fortsætte med den praksis, der har været gældende i forretningen i 25 år.

- Standardbetingelserne her i landet er at man har wirer igennem og bundstykkerne ude. Til gengæld er der fri adgang for alle og der behøver ikke at være personale til stede. Jeg har altid ment, at det var for dårlig en sikkerhed til en Københavnerbutik, så allerede for 25 år siden gjorde jeg det helt anderledes med begrænset adgang, siger Ole Høiberg til TV 2.

Han påpeger, at det er let at klippe stålwirerne over.

- Hvis man har en almindelig lille bidetang med, så kan man bide wiren over. Det er ligeså svært som at klippe en tånegl, siger Ole Høiberg.

Det bakker Jørn Moos op i sin rapport om sikkerheden i Hunters House.

- Kravet fra politiet om aflåste wirer gennem aftrækkerbøjler på de udstillede våben - er ingen reel sikkerhed, idet sådan en wire - let og hurtigt kan overklippes med gængse tænger. Den personalemæssige tilstedeværelse er betydelig større sikkerhed, skriver Jørn Moos i rapporten.

Mens striden mellem Ole Høiberg og ACØ verserer må Høiberg vise våbnene frem i fiskeri-afdelingen af forretningen.

Nu skal striden mellem ACØ og Hunters House behandles i retten i næste uge.

- Den uenighed slutter først ved en domstol - vi har stævnet politiet, skriver Hunters House på sin hjemmeside.

Ole Høiberg lægger ikke skjul på, at han er rystet over ACØ's sikkerhedsvurdering.

- Det er en sikkerhedsvurdering, der ikke kan blive tåbeligere. Vi har fået en ny politiafdeling, der ikke aner hvad der er op og ned på noget som helst, siger Ole Høiberg til TV 2.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ACØ.

SE HELE INDSLAGET FRA TV 2's TV2-NYHEDER I VIDEO OVER ARTIKLEN