Samfund

Havet tog hans sommerhus på bare 10 år: - Ulykkelig og forbandet

Christian Hartmann har mistet sit sommerhus til havet, og kræver nu erstatning fra de ansvarlige.

Lørdag aften skete det som Christian Hartmann i flere år har frygtet, og som han indædt har kæmpet imod.

Under et kraftigt uvejr i Nordjylland styrtede hans sommerhus delvist ned i havet, der indenfor de seneste får år har ædt sig ind på huset.

- Nu har jeg nået at græde, inden I kom med kameraet, lyder den første kommentar, da TV 2s reporter Palle Jensen søndag morgen møder ejeren af det nu ødelagte sommerhus ved Nørlev.

Han er tydeligt bitter over, at han ikke har kunnet overbevise myndigheder om, at han skulle have lov til at sikre kysten, så det, der nu er sket, ville være undgået.

- Jeg er ulykkelig, og jeg er forbandet over, at jeg skal stå i den her situation, når det eneste, der behøvedes var, at nogen gav os lov til at foretage nogle handlinger, siger Christian Hartmann, der tilbage i 2011 kæmpede for at kystsikre foran sommerhuset.

Sommerhusejeren fortæller, at hans opgave nu bliver at få placeret et ansvar for det ødelagte sommerhus og dernæst søge erstatning.

- Det her er jo et gerningssted – vi skal bare have fundet den skyldige. Det er det, vi går på jagt efter nu. Der er jo ikke mere at redde her, men jeg skal have fundet ud af, hvem der er skyld i, at jeg står i den her situation. Og de kommer så til at stå til ansvar for det, siger han.

Kræver erstatning

Christian Hartmann afviser, at han selv er skyld i den dårlige situation, han nu står i. Hvis der var viden om, at huset var i risiko for at styrte i havet, da han købte det for 10 år siden, burde staten ikke have tilladt salget af ejendommen, mener Christian Hartmann.

- Det har man ikke gjort, men man har til gengæld nægtet os at beskytte huset med en kystsikring i 2011.

- Jeg synes ikke, det er en præmis at sige, at fordi et hus ligger tæt på kysten, så må man forvente, at det falder i vandet. Det er ikke med den præmis, at jeg har købt huset. Jeg har købt det for at have det i en lang periode, siger han.

Christian Hartmann fortæller, at han har skriftlig dokumentation på, at han ved købet fik at vide, at der kun havet kun havde taget en halv meter af kysten om året siden 1950. Men sådan har det altså ikke udviklet sig efter købet.

- Der forsvandt 10 meter under stormen Egon i januar sidste år. 10 meter svarer til 20 års erosion på en nat, siger han.

- Jeg vil have erstatning nu for det, jeg har tabt. Jeg har selv forsøgt at redde det, jeg har selv villet betale alle de redningsforsøg, der skulle være, og det har jeg fået nej til. Nu står vi i den her situation, og så er der altså nogen, der må til lommerne. Så må vi have erstatning.

Fordi huset var i så stor fare for at styrte ned, havde Christian Hartmann fået påbud fra Hjørring Kommune om at rive huset ned. Det ville han have gjort på mandag, men det behøver han nu ikke længere.